„Социален екшън" се разигра на срещата на кмета на район Слатина Антоанета Апостолова и приятелите на 23-годишния Александър Стойков, който е заплашен от изгонване от общинското жилище в Слатина, което трябва да напусне след два дни - на 12 август.

Александър живее с майка си, която е на легло, в общинското жилище от 2006 година. До 2010-та, когато и той, и майка му са имали работа, са успявали ежемесечно да покриват разходите си - ток, вода и наем. Единственият им проблем са били сметките за парно или по-точно за топла вода, тъй като в жилището няма радиатори.

4 месеца след като Александър се настанява в общинското жилище от Топлофикация го известяват, че дължи 1200 лв за топла вода, като според столичното парно това не са стари задължения. Остава отворен въпросът, как за 4 месеца може да се събере подобна сума.

От 2006-та започват сагите на Александър с Топлофикация. Той обжалва сумите към Топлофикация, които по думите му възлизат на около 7 000 лв. В момента очаква решението на съда, който трябва да се произнесе колко точно той дължи на Топлофикация.

Трудностите за семейството обаче започват от януари 2010-та. Тогава Александър забавя месечните си вноски за наем към Община Слатина.

През лятото на 2010-та обаче младият мъж останал без постоянна работа и така до март 2011-та. Майка му пък вече е на легло и не може да работи.

В края на пролетта - началото на лятото, Александър си намира временна работа, с доходите от която започва да покрива натрупаните задължения. На 27 юли 2011-та обаче кметът на район Слатина Антоанета Апостолова издава заповед за принудително изземване на общинския апартамент от 12 август 2011-та.

Александър е сключил споразумение със Софийска вода за разсрочено плащане на сметките си за вода. Той твърди, че към 27 юли 2011-та е платил наема си за жилището и дори е предплатил за август.

Днес кметът на район Слатина Антоанета Апостолова и юристконсултът Наталия Стоянова приеха Александър и приятелите му, за да намерят компромисно решение на случая.
Апостолова обясни, че това е поредният случай със семейството на Александър за неплатени задължения.

Нееднократно районната администрация е разговаряла с майка му, за да си платят задълженията. Неговата майка вече веднъж е изваждана за неплатени сметки, обясни Антоанета Апостолова. Това е било в предходно общинско жилище, което обитавало семейството. Длъжна съм да спазвам разпоредбата на Столична община за жилищно настаняване, обясни Апостолова.

Тя изтъкна, че Столична община не раздава жилища на хора, които не си плащат сметките. Ние няма как да плащаме сметките на нашите наематели, посочи кметицата на район Слатина.

Тя извади документи, с които разполага районната администрация за задълженията на Александър. От тях става ясно, че той дължи 419 лв за наем, като месечният му наем е 41 лв. По наредба след 3 месеца неплащане на наем наемателят се изважда от жилището, обясни Антоанета Апостолова.

По нейни данни към Тополфикация 23-годишният Александър дължи 3816 лв за парно. Отделно Топлофикация има съдебни вземания към него в размер на 6205 лв.
Кой ще плаща тези суми, попита Апостолова и допълни: „Смятам, че район Слатина си е свършила работата".

В защита на Александър приятелите му представиха документи за извършени плащания. Част от задълженията му са изплатени. От общината казаха, че не са уведомени своевременно за извършените плащания.

Оставяте един млад човек на улицата. Това е провал от ваша страна. Тези обвинения хвърлиха в лицето на кметицата приятелите на Александър. Те посочиха, че много млади хора в момента са без работа.

Кметът на район Слатина обясни, че в нейния район има свободни работни места по проекти за озеленяване, но няма желаещи за работа. Попита Александър с какво се занимава, а той обясни, че по принцип е художник, но сега работи каквото намери.
Това е политическо. Ето ги младите социалисти, отвърна на нападките Апостолова. Те пък й отвърнаха с обвинения че прави предизборна камапния.

Юристконсултът на общинската администрация Наталия Стоянова обясни, че общината не може да отмени заповедта си, докато съдът не се произнесе по жалбата на Александър Стойков, който обжалва в Административен съд София заповедта за извеждане от жилището. Този ход от негова страна не спира изпълнението на заповедта на общината.

Въпреки това и въпреки бурните емоции Антоанета Апостолова обеща Александър да остане в жилището си до решението на съда.