Финансовият министър Владислав Горанов се обяви против чл. 40 в проектозакона за хората с увреждания, стана ясно от стенограмата на Министерския съвет. Според текста се формират квоти за минимален брой заети хора с увреждания.

Според законопроекта работодателите се задължават да назначават работници и служители с увреждания. В предприятията с между 50 до 99 служители, трябва да има двама работника с трайни увреждания. В предприятията със сто и над сто работници и служители законопроектът предвижда 2 % от средно списъчния състав. Това е заложено в текста, каза Горанов по време на днешното заседание на Министерския съвет.

Работодателите остават против квотите за хора с увреждания

Работодателите остават против квотите за хора с увреждания

По думите им това не е решаване на проблема

В случай, че работодателят не изпълни това задължение, той дължи компенсационна вноска. "Това си е квази данъчно облагане, 30 на сто от минималната заплата за всяко незаето работно място за човек с трайно увреждане. Според мен по този начин няма да се реши проблема със заетостта на хората с увреждания. Този проблем не трябва по реда на принудата да бъде прехвърлян върху реалния сектор и за мен такъв ангажимент аз не бих и не подкрепям. Мнозинството в Министерски съвет да реши каквото прецени", е казал финансовият министър Горанов по време на заседанието.

Без квота за хора с увреждания в малките фирми настоява АИКБ

Без квота за хора с увреждания в малките фирми настоява АИКБ

От асоциацията предлагат финансиране на проектна основа на представителните организации

От думите му става ясно, че той е одобрил финансовата обосновка с ангажимента за осигуряване на допълнителен ресурс в размер на 150 милиона за политики за хората с увреждания. "Ако вие решите обаче, подкрепяйте, за мен това е грешка", категоричен е Горанов.

На същото мнение е и вицепремиерът Валери Симеонов. Той е упълномощен от Съвета за тристранно сътрудничество да информира правителството, че работодателските организации са категорично против точно този член 40 в двете му алинеи за задължителни квоти за хора с увреждания, както и за санкция в размер на 30 % от минималната работна заплата за всяко незаето от инвалид място.

"Ситуацията в България в момента е такава, че всеки неистово навсякъде търси работна ръка, работна ръка не достига и никой не гледа дали са инвалиди, дали са здрави хора", мотивира се Симеонов.

Според него, фирмите с между 50 и 100 човека са 5500. В тях работят 1 200 000 души. "С други думи трябва да бъдат назначени при прилагането на закона 24 000 инвалиди. Хайде да видим откъде ще ги намерим тези 24 000 инвалиди. И тъй като няма откъде да ги намерим, санкцията в размер на 30 % , точно както казва министър Горанов, се превръща в данък, в един косвен скрит данък върху дребния бизнес", потвърди думите на финансовия министър и Симеонов.

Той припомни, че правителството е поело ангажимент за насърчение и подкрепа на дребния бизнес. "Аз категорично няма да подкрепя този законопроект. Благодаря на министър Горанов, че станахме двама", каза Симеонов.

Въпреки своето несъгласие с въпросния чл. 40 от проектозакона за хората с увреждания, Валери Симеонов заяви, че той е много смислен в останалата си част.

Според вицепремиера проектът решава въпроса с повишаването на заплащането, което беше изисквано и необходимо на съвременния етап от развитието на българското общество. От друга страна, създава задълженията за създаване на достъпна среда. Той обясни, че законът трябва да е приет, но с корекция, защото така удря дребния бизнес.

В отговор на призива на премиера Бойко Борисов да отговори на думите на Симеонов, Владислав Горанов предложи два варианта на действие.

Единият вариант е да бъде внесен проектозаконът в този вид, в който отговаря на 99%. В него има още неща, които за мен остават неразумни и ги приемам под натиск. "Ако приемем, че изпълняваме някакъв ангажимент го внасяме така, дори с чл. 40. Аз обаче не смятам, че правителството, на която и да е било държава трябва под натиск да прави глупости в нормативната уредба, било и във всички други свои решения", каза Горанов пред колегите си на заседанието на МС.

Не съм съгласен ние да раждаме ирационални норми само и само да угодим на някой, допълни финансовият министър.

Вторият вариант - законопроектът да бъде внесен на вносител. Така се дава техническа възможност за няколко часа социалният министър Бисер Петков да го прередактира. Ангажиментът ни е да бъде внесен до петък, би могъл да бъде внесен до петък с отпадането поне на тази мярка, така както е предвидена в законопроекта, каза Горанов.

"Независимо от натиска трябва правителството да си запазва физиономията и рационалността", категоричен е финансовият министър.

Горанов изтъкна че в парламента няма политически капацитет да се окаже отпор на решения в полза на уязвими групи хора и призова: "поне ние да си запазим физиономията и да махнем неща, които са ирационални".

След думите му премиерът Борисов заяви, че подкрепя подкрепя закона. Всички тези изброени организации, които сега реагират, когато вървяха протестите услужливо си мълчаха, каза той.

"Поехме ангажимента и държа да си го приемем, така както Бисер Петков го предлага. Ние сме парламентарна република и Парламентът да преценява, в края на краищата те са нашите работодатели. Така че ние сме сложили подписите си, гарантирали сме си, че този текст ще приеме Министерският съвет", е мнението на министър-председателя Борисов.

Пресилва се, че законът за хора с увреждания е осакатен според Бисер Петков

Пресилва се, че законът за хора с увреждания е осакатен според Бисер Петков

Основните неща в законопроекта били запазени

По думите му, проектът е трябвало да бъде приет много по-рано, още през лятото, когато бяха силните протести на майки на деца с увреждания. В отговор на премиерския въпрос дали това е ангажимента, поет от правителството, министър Бисер Петков отговори утвърдително. Проектът е разработен в съответствие с основните положения на Конвенцията за правата на хората с увреждания и отговаря на основните искания на организациите на хората с увреждания, включително и на протестиращите майки от инициативата "Системата ни убива", каза Петков.

Законопроектът за хората с увреждания, заедно със спорния чл. 40 бе приет на днешното заседание на кабинета "Борисов-3" с два гласа "против".