Протести срещу посещението на сръбския премиер Мирко Цветкович у нас белязаха днешния 21 февруари. Началото бе поставено пред сградата на МС от ВМРО, които настояха премиерът Бойко Борисов да не приема сръбския си колега.

Нито той е добре дошъл в България, нито Сърбия в ЕС, докато работят със сталинистки методи от 30-те години", изтъкна Ангел Джамбазки.

Действията на войводите са провокирани от недопускането от сръбските власти на българска група от ВМРО за поднасяне на цветя на паметника на Левски в Босилеград.

По думите на Джамбазки поведението на сръбската държава е крайно недопустимо.

Двама души заживяха в катун под прозорците на Първанов и Борисов.
Още...

По-късно към протеста се присъединиха и представители на софийската организация на ВМРО - НИЕ. Те призоваха всеки българин да намери начин да изрази своето несъгласие за членството на западната ни съседка в ЕС, припомняйки че в средата на миналата година България обяви, че Сърбия и Македония не са готови да се присъединят към ЕС.

Последвалите събития потвърдиха нашата правота, че пред българското общество стои друг дневен ред, който е по - важен от налагания, т.е. от турското членство, подчертаха от ВМРО-НИЕ.

Те предлагат да бъде създаден координационен център за провеждане на всенародно допитване относно кандидатурите на Сърбия и Македония в Евросъюза и изработване на условията, които България да постави пред тяхното членство. В частност за Сърбия, тези условия трябва да засегнат статута на Западните покрайнини, правата на българското етническо малцинство там, икономическата политика на сръбската държава към регионите, населени с българи.

От организацията поясниха, че започват подготовка за референдум относно членството на двете държави в ЕС и условията, които трябва да изпълнят към България.

Към протеста се присъединиха и представители на „Атака", които изразиха недоволството си от дискриминационната политика, провеждана в Сърбия.

Междувременно от МС съобщиха, че планирания за 17.00 часа брифинг между министър-председателите Бойко Борисов и Мирко Цветкович няма да се състои, а причината за това, според съобщението, са множеството срещи в програмите на премиерите на двете страни.

След приключването на срещата „на четири очи" в сградата на Министерския съвет и пленарните разговори между делегациите двамата министър-председатели Бойко Борисов и Мирко Цветкович положиха цветя пред паметника на Васил Левски в София.