Не е политическа грешка, това е намерението на правителството. Това заяви пред БНР вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев във връзка с обещанието към пенсионерите с преизчислените пенсии и намалени Covid добавки да получат през януари толкова, колкото и през декември, което обаче не се случи.

Василев отбеляза, че в момента от НОИ има изработен механизъм как всички пенсионери да бъдат компенсирани така, че да няма понижение на общия доход. "Към момента всички пенсии са или същите, или по-високи, но добавката е по-ниска и затова някои от пенсиите са на по-ниски нива. Финансовият ресурс е наличен - миналата година имаме 3 млрд. лв., тази година има заложени достатъчно средства. В Закона за удължаване на действието на Бюджет 2021 ще бъде добавен текст, който ще позволи на НОИ да направи това", коментира финансовият министър.

Асен Василев не давал пари за покриви и чешмички, а за социалната система

Асен Василев не давал пари за покриви и чешмички, а за социалната система

Залага на нормална бюджетна процедура

Василев съобщи, че е готова проекторамката на бюджета за 2022 година и следващата седмица ще бъде съгласувана с всички министерства, след което и със социалните партньори, за да може в края на януари да бъде внесен в парламента.

Бюджетите на министерствата и ведомствата в бюджетната сфера е предвидено да останат каквито са, уточни той и поясни, че изключение ще са доходите на учителите.

"Стъпваме до голяма степен на това, което е било миналата година, но в частта политики има заложени доста от политиките, които са в коалиционното споразумение. Макрорамката е променена, стъпваме на реални отчетни данни за 2021 година", обясни Василев.

Преизчисляване на пенсиите с Бюджет 2022 няма да има

Преизчисляване на пенсиите с Бюджет 2022 няма да има

Хасан Адемов иска да се прави разлика между преизчисляване, актуализация и осъвременяване

Размерът на максималния осигурителен доход ще бъде вдигнат, подчерта Василев и припомни, че е записано и в коалиционната споразумение, че това ще стане след консултации. "Премахват се два излишни данъка, които само създават бумащина за фирмите - данък "Уикенд" и данъка върху лихвите", каза Асен Василев.

Той посочи, че през 2021-ва година без промяна в данъчните ставки има общи приходи в хазната от почти 8 млрд. лева повече. Той изказа очакване това да продължи и през 2022 година.

По думите на Василев не се разглежда вариант за намаляване на ДДС на енергоносителите на 10%. "Намаляването на цените на ток, парно и вода трябва да стане на база намаляване на разходите в системата. Тук е нашият упрек към КЕВР - че се вземат решения, без да се разгледат реалните разходи на дружества в системата", добави Асен Василев.

Бюджет 2022 - кризисен с дълг до 6 млрд. лева

Бюджет 2022 - кризисен с дълг до 6 млрд. лева

Новото правителство ще трябва да използва като основа проектобюджета на служебния кабинет