Изпълняваме нашия ангажимент и в срок приемаме Националния план за ваксиниране срещу коронавирус. Това заяви премиерът Бойко Борисов на днешното извънредно правителствено заседание, на което планът беше приет.

Той увери, че страната е готова и логистично да посрещне първата доставка на ваксините, така че имунизацията, която ще е безплатна и доброволна, да започне, без да се губи време.

Здарвният министър Костадин Ангелов докладва, че вече са налични необходимите фризери за съхранение на ваксините, както и специализиран транспорт за доставянето им в страната. Той поясни, че в плана за ваксинация са посочени фазите, определящи кои групи от населението и в какъв ред ще бъдат имунизирани срещу вируса - медицинските екипи, социалният и педагогическият персонал, възрастните хора над 65-годишна възраст, пациентите с хронични заболявания и други.

Началникът на Военната болница Венцислав Мутафчийски увери, че ВМА също е в готовност да подпомогне националната система за ваксинация.

Ваксинират ни срещу COVID-19 в 6 региона
Обновена

Ваксинират ни срещу COVID-19 в 6 региона

В плана са разработени и фази за ваксиниране на хората по таргетни групи

Здравният министър изтъкна, че националният план е изготвен въз основа на указанията на Световната здравна организация, на планове на държави членки на ЕС като Германия, Франция и Италия, а също е използван и опитът на някои американски щати. По негови думи планът е съобразен с особености на българското здравеопазване, територия и инфраструктура.

Премиерът настоя българското общество да получава актуална и пълна информация за новите ваксини.

Това, което ние го знаем, трябва да го знае и обществото, и то в същия ден, час, миг, за да може всеки български гражданин да вземе решение за имунизацията, категоричен бе той.

На заседанието беше определен съставът на Националния ваксинационен щаб, който ще отговаря за изпълнението на плана за ваксиниране. За председател на щаба е определен генералният директор на БЧК Красимир Гигов, а негов заместник е главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. В състава влизат също представители на Министерството на здравеопазването, Министерството на вътрешните работи, Българския лекарски съюз, ВМА, Изпълнителната агенция по лекарствата, НЗОК, Столична регионална здравна инспекция и Националния център по заразни и паразитни болести.

Кунчев убеден, че по-строгите мерки ще дадат по-добри резултати

Кунчев убеден, че по-строгите мерки ще дадат по-добри резултати

Заболеваемостта в момента у нас е 591 на 100 000 души

От правителството посочват, че в Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 се съдържат ключовите компоненти за ваксинация срещу вируса и се описва процесът на осигуряване, прилагане, мониторинг и оценка на ваксинирането на населението у нас съгласно единни стандарти.

Ваксините в България ще се прилагат само след разрешение от европейския регулатор, като те ще се доставят централно чрез съвместен механизъм на ЕС за обществени поръчки.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев докладва, че за първи път от 3-4 седмици България е паднала на заболеваемост под 600 на 100 000 души от населението, а Кърджали за първи път от 3 седмици излиза от червената зона. Според него вече се виждат първите признаци на промяна на тенденцията. Кунчев изрази надежда, че другата седмица те ще се утвърдят и ще покажат значимостта на взетите мерки.

Правителството прие и решение безвъзмездно да предостави за управление на община Плевен 37 недвижими имота - публична държавна собственост, които са част от парк "Кайлъка". Целта е да е възможно по-ефективното им стопанисване, свързано с облагородяване на зелените площи, ремонт на парковото обзавеждане и други.

След Нова година започва имунизацията срещу COVID-19

След Нова година започва имунизацията срещу COVID-19

Националният план на България при пандемия е в генерична готовност