Военният министър Николай Ненчев не знае каква помощ може да ни поиска Франция за операция в Сирия. "Аз се чудя, ако ни зададат конкретни въпроси как ще постъпим", сподели той в кулоарите на НС.

Ако ни бъде поискана помощ, тогава сме щели да мислим, по думите му.

Министърът припомни, че член 42 от Лисабонския договор има задължителен характер, но пък този член никога не е бил прилаган досега. "Ние сме длъжни да окажем помощ, ако ни поискат", поясни Ненчев. Засега Франция обаче не е искала конкретна помощ от нас.

"Ако ни поиска, ще се отзовем в рамките на възможностите, които имаме", каза военният министър.

От БСП смятат, че Франция сама ще определи каква помощ й е необходима. Още...

Преди дни стана ясно, че ЕК безпрецедентно е одобрила искането на Франция за международна помощ след терористичните атаки от 13-ти в Париж.

Бихме могли да окажем съдействие в много сфери, по думите на Ненчев - като логистична подкрепа, военно разузнаване, експертиза.

На въпрос можем ли да участваме теоретически в сухопътна операция в Сирия той отговори: „Теоретически със сигурност да. Бих се радвал, ако е възможно".

Имаме готовност да участваме в сухопътна операция, стана ясно още от думите на военния министър. "Ние сме и задължени по Закона за въоръжените сили", припомни той и изтъкна, че една от основните ни задачи е да участваме в мироопазващи мисии.

Почти по същото време обаче - в Благоевград премиерът Бойко Борисов отговори отрицателно на въпрос дали България ще има ангажимент в евентуална операция на цяла Европа спрямо Ислямска държава.

"Не, винаги съм декларирал, че сме страна, която не воюва и настояваме по дипломатически път да се решат тези проблеми, заяви той. Защото когато пращаш самолети и ракети, не може да очакваш мир от другата страна.
И трябва да си направим и ревизия на нашето поведение, говоря на нашето - като Европейски съюз, като НАТО, като евроатлантически страни, дали винаги външната ни политика е била адекватна. Дали това, което сме правили, е донесло очакваните резултати", коментира българският премиер.

Външният министър Даниел Митов каза, че за сега не е поискана конкретна помощ. Още...

По-рано днес, отново в кулоарите на парламента, външният министър Митов също коментира, че за момента нямаме поискана помощ, но ако това бъде направено, ще мислим как да я окажем.

Митов повтори тезата си, че без сухопътна операция няма да се разреши проблемът с „Ислямска държава".