Правителството одобри проект на договор за екстрадиция между България и САЩ и упълномощи министъра на правосъдието да го подпише при условията на последваща ратификация.

Двустранният договор за екстрадиция е необходим за влизането в сила на общото Споразумение между Европейския съюз и САЩ.

В момента САЩ нямат сключени двустранни договори за екстрадиция само с двете нови страни-членки на общността - България и Румъния.

През юни правителството одобри проект на договора, а в началото на август, след преговори по него с представители на американското правителство, прие да бъде включена разпоредба, съдържаща задължение за екстрадиране на собствени граждани.

Според разпоредбата екстрадирането на собствени граждани ще става само при изрично посочени тежки престъпления по подобие на тези в рамковото решение относно Европейската заповед за арест.

Такива престъпления са участие в организирана престъпна група, тероризъм, трафик на хора, сексуално насилие, блудствени действия и експлоатация на деца и детска порнография, незаконен трафик на наркотични вещества и оръжия и др.