Около ДСБ може да се изгради нов десен опозиционен блок. Това обяви в интервю за БиТиВи депутатът от Реформаторския блок ген. Атанас Атанасов. Това била една от идеите, които от партията обсъждали като бъдещи действия в опозиция. Опозиционното крило на Реформаторския блок се нарича ДСБ, подчерта Атанасов.

Той е категоричен, че застават в опозиция на това управление и започват да се готвят за предстоящите президентски избори. Там щяло да се види кой колко тежи.

В сектора за сигурност има орташко управление между Бойко Борисов и сарайско-библиотекарската групировка, заяви ген. Атанас Атанасов.

По думите му, Борисов с голяма мъка е освободил главния секретар на МВР и шефа на ДАНС, не са пипнали нито един друг назначен. Освободили Лазаров като главен секретар и го заместили с Георги Костов, който е по-лоялен на тази групировка, смята ген. Атанасов.

Той е категоричен, че службата за подслушване и проследяване ДАТО основно се контролирала и работела директно с библиотекарско-сарайската групировка. ДАНС била в сложна ситуация, тъй като там имало две паралелни управления – едната част от звената се отчитали директно пред сараите, а другата се опитвала да работи за държавата.

По думите на Атанас Атанасов, в желанието си да упражнява властта Станишев се е споразумял с Доган за съставянето на правителството на Орешарски, че секторът за сигурност ще бъде даден на концесия за управление на библиотекарско-сарайската групировка. От Реформаторския блок очаквали Борисов да се опита да отвоюва сектора сигурност, но той не го е направил, а продължил концесията, коментира Атанасов.

Според него участието на службите за сигурност във вътрешнопартийния скандал с ДПС се показало чрез свалянето на охраната на бившия лидер на партията Лютви Местан. Атанасов обяви, че предложението за свалянето на охраната било внесено от главния секретар на МВР Георги Костов. Това станало заради вътрешна проверка от преди година и три месеца, назначена от служебния министър Йордан Бакалов, която установила, че основанието за слагането на тази охрана било абсолютно фалшиво. За Атанас Атанасов възниква въпросът защо това е направено точно сега, а не преди година и три месеца.

По мнението на реформатора, големият проблем на ДПС не бил, че е етнорелигиозна партия, а че е класическа мафиотска организация.

Министърът на финансите е също орташка кобила на Борисов и Доган, подчерта Атанасов.

Той смята, че именно сарайско-библиотекарската групировка иска оставката на МВР шефа Румяна Бъчварова, защото явно не е удобна.