Ръководството на дружеството на министерството на отбраната ТЕРЕМ иска значително намаляване на социалните придобивки на служителите от военно-ремонтните заводи. Това научи news.bg от свои източници.

В проведената в четвъртък среща между управителите на ТЕРЕМ и представители на синдикатите, им е сведено решение "за справка". С него се намаляват обезщетенията, които получава всеки работник при приватизация на фабриката, в която се труди. Договорените компенсации са били по-високи от минималните, посочени в Кодекса на труда.

Според досегашните ставки, съобразени със законодателството, подобно обезщетение може да достигне до 20-30 хил. лева. Тези суми са за работниците, които нямат право на пенсия. Преобладаващото число работници имали право на обезщетение при приватизация на предприятието до 8 хил. лева, уверяват от конкретното предприятие на ТЕРЕМ.

Парите се изплащат от новия собственик, а не от министерството на отбраната или от търговското сдружение. Предполага се, че орязването ще стане с промени в Колективния трудов договор.

След като от дружеството на Министерството на отбраната са решили да премахнат тези права, ръководството било запитано дали се готви за приватизация. Не последвал ясен отговор.

Печатар управлява ТЕРЕМ, възмущават се експерти

Печатар управлява ТЕРЕМ, възмущават се експерти

Утилизирането на боеприпаси трябва да се извършва грамотно

Запознати с армейската тематика припомнят, че имало опит на два пъти да се приватизира едно от предприятията, останали в дружеството на военното министерство - завод "Летец" ЕАД, където се ремонтират вертолетите на армията.

Другият авиоремонтен завод - "Георги Бенковски" в Пловдив, който след продажбата си се наименова "Авионамс", вече е в частни ръце. Въпреки призива на премиера Бойко Борисов, че държавата ще направи всичко възможно да си го върне, към момента няма индикации за реални стъпки в тази насока. "Не можеш да купиш нещо, което не се продава", твърдят специалисти в бранша.

Ненчев „стиска палци” депутатите да разрешат чужда охрана на небето ни

Ненчев „стиска палци” депутатите да разрешат чужда охрана на небето ни

Не били водили разговори с Турция (към момента)

Трети завод - "Хан Крум" в Търговище, бил обект на силно ухажване от канадско-американска фирма, която уверява, че ще сглобява у нас бронирани машини за пехотата.

Съдбата на четвърти военноремонтен завод - "Ген. Вл. Заимов" в Божурище за ремонт на радиолокационна и свързочна техника, е плачевна. След приватизацията всички работници са уволнени, а теренът се ползва за складове.

Представителите на работещите в предприятията останали с впечатление, че техните шефове нито са чели, нито се интересували от рамковите споразумения, подписани преди години, както и от Колективния трудов договор, който се преподписва година за година.

Шефът на ТЕРЕМ не се чувства партийно назначение

Шефът на ТЕРЕМ не се чувства партийно назначение

Стоил Яков не знаел, че сключва договор с кума на Радан Кънев

Припомняме, скандалите между ГЕРБ и ДСБ отекнаха и в сферата на отбраната. Ден след призива от ГЕРБ кадрите на ДСБ да напуснат властта, шефът на ТЕРЕМ Стоил Яков свика спешна пресконференция в БТА. ТЕРЕМ е дружеството на военното министерство, което обединява седем военно-ремонтни завода.

Чистим държавата, оправда Радан Кънев назначенията във ВПК

Чистим държавата, оправда Радан Кънев назначенията във ВПК

В ТЕРЕМ са назначени два одита

"Кумувете на политиците също имат право да работят", заяви на пресконференцията шефът на Стоил Яков по повод обвиненията на ГЕРБ, че военноремонтното дружество на министерството на отбраната е сключило договор за юридически консултантски услуги с кума на Радан Кънев. Възнаграждението било високо.

Борисов се намеси и спря рокадата в „ТЕРЕМ - Флотски арсенал"

Борисов се намеси и спря рокадата в „ТЕРЕМ - Флотски арсенал"

Работниците са доволни

Самият Яков бе посочен от Радан Кънев за този отговорен пост. Запознати с вътрешнофирмените дела твърдят, че и човекът, който е отговорен за счетоводството на дружеството бил близък до лидера на ДСБ. Така се очертава, че ключовите постове в най-голямото дружество на Министерството на отбраната са поверени на "доверени лица".