"Ако тази година бъде подписан договорът, след три - три години и половина ще имаме нов тип боен самолет", заяви в предаването „Лице в лице” по bTV военният министър Николай Ненчев. Той визира закупуването на нова бойна ескадрила, или 12-ина самолета. "Това ще стане, ако успеем тази година да подпишем договора", подчерта Ненчев.

Според шефа на военното министерство: "В близките 2-3 години не би следвало да имаме каквито и да са проблеми с охраната на въздушното ни пространство. Въздушният контрол (air policing) е чудесна идея, която цели да се засили южния фланг на НАТО. Очаквам утре в парламента да решат".

Според него поправката, която ще бъде гледана в парламента гласи – „охрана на въздушното ни пространство самостоятелно или съвместно с партньор”.

"Няма опция да преотстъпим въздушен суверенитет. Бихме могли сами или с тях да охраняваме - да спестим средства", изтъкна мотивите се Ненчев.

Относно възможността Турция да пази българското въздушно пространство той каза: "Разговори с Турция не са водени, тя ще се концентрира за охрана на собственото си въздушно пространство". Разговори били водени с Белгия.

"Ние решаваме кого да поканим, към кого да се обърнем, за съвместни полети. Може и незабавно да започнем, това е в наш интерес. Съвместни дейности, усилване на стабилността", заяви военният министър.

Веднага след това той обяви, че бихме могли да започнем разговори още ден, след като депутатите приемат поправката, която ще се гласува утре, но: "Нямаме такава необходимост. Не е зле по силата на превенция да се подсигурим".

Ненчев каза, че за 2015 година двойно се е наложило да вдигаме нашите изтребители. Поводите, предизвикали бдителността на нашето ПВО са различни - "Понякога граждански с дефект в разпознавателната система. Случаите са разнообразни", коментира Николай Ненчев. "Не бих искал да коментирам тази тема, защото всеки конкретен случай, когато не можем да разпознаем самолета, го възприемаме като заплаха", допълни той.

Относно желанието му да се освободи от малцината професионалисти, останали в армията - според коментари във военното ведомство, - военният министър каза, че скоро ще бъде ясен и новият шеф на отбраната. "Ще имаме съвет по отбрана и ще съгласуваме новия шеф на отбраната", обясни Ненчев.

По повод вчерашните думи на премиера Борисов държавата да си върне приватизирания преди 5 години военноремонтен завод в Пловдив "Георги Бенковски", известен сега като "Авионамс", министърът подкрепи думите на премиера, че било добре държавата да си го върне. "Би било полезно, ако придобием собственост върху този завод", каза Ненчев.

Запитан защо остана министър, след като Реформаторският блок, от който е излъчен оттегли подкрепата си от управлението Николай Ненчев каза: "Аз съм човек на диалога, и винаги съм бил, винаги съм търсел диалога. На едно заседание голяма част от присъстващите решихме така. Бях готов на всичко".

Ненчев обясни, че поддържа диалога с министър-председателя. "В непрекъсната връзка и разговор съм с премиера. Той по-скоро настоя да остана. Парламентарната група на Реформаторите е единна", убеден е военният министър.