Подготвен е рамков документ между България и Румъния за облекчаване на процедурите за преминаване на ГКПП "Дунав мост 2". Очаква се официално становище на румънската страна по документа. Това съобщиха от Министерството на транспорта след днешната проверка на зам.-министър Николай Найденов.

Инспекцията на организация на работата на граничния пункт е по разпореждане на вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев. Причина за инспекцията е образувалата се километрична опашка от товарни автомобили на изход от страната. 

Умуват как да намалят опашките от тирове на "Дунав мост" 2

Умуват как да намалят опашките от тирове на "Дунав мост" 2

Сред предложенията са буферни паркинги и пускане на фериботна линия

Съгласно проекта на документ двете страни трябва да работят в тясно сътрудничество, за да предоставят най-добрите възможности за ефективни процедури за преминаване на границите, каза заместник-министър Николай Найденов.

Необходимо е да бъдат съсредоточени усилия върху осигуряването на 24-часово преминаване на превозни средства през граничните пунктове, едновременни гранични проверки на повече от едно превозно средство, разделяне на потока от тежкотоварни пътни превозни средства с регистрация в държавите от ЕС от тези с регистрация в трети държави, увеличаване на броя на автомобилните везни за претегляне.

Увеличава се опашката от тирове на "Дунав мост 2"

Увеличава се опашката от тирове на "Дунав мост 2"

Колоната вече е 20 км

Дългосрочните мерки ще включват изграждането на зони за паркиране в близост до граничните контролно-пропускателни пунктове и на зони за контрол на пътните такси и разрешителния режим.

За намирането на дълготрайни решения за ускоряване на преминаването през граничните пунктове между двете страни вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев ще инициира среща с вицепремиера и министър на транспорта и инфраструктурата на Румъния Сорин Михай Гриндяну.