През тази година ще се направи опит за ударна кастрация на половината бездомни кучета в София. Това заяви зам.-кметът Мария Бояджийска по време на семинар, посветен на столичния Бюджет 2012.

По думите й идеята е освен Столичната община в кастрацията да се включат и от Съюза на ветеринарните лекари. Очаква се и някаква помощ - поне чисто финансова, и от земеделското министерство.

Бояджийска обясни и че са преработени инвестиционните проекти за построяването на приюти за бездомни кучета в „Кремиковци" и „Надежда."

Предвижда се освен кастрация, ваксинация, поставяне на микрочип и издаване на съответните паспортни документи за всяко едно животно, за да се знае кой и кога го е кастрирал, каза още зам.-кметът и добави, че тази информация ще съхранява и при следващи проверки ще се знае статуса на всяко животно, съобщава Дарик.

Това би ни струвало около 300 000 лева. Ако около 10 000 са безстопанствените кучета, за 5000 кучета сумата е разумна да се даде, при положение, че Съюзът на ветеринарните лекари и Дирекцията по безопасност на храните се ангажират с съответния контрол и ангажимент за отнемане на лиценза на ветеринарни лекари, които не извършват правилно кастрациите или не си вършат работата както трябва, обясни Мария Бояджийска.