"Тепърва ще има битка", закани се министър-председателят в оставка Бойко Борисов в официалната си реч при откриването на обходния път на Смолян.

По времето когато с министъра на МРРБ в оставка Лиляна Павлова Борисов беше в Асеновград, в Народното събрание представители на ГЕРБ, РБ и ПФ обсъждаха евентуален нов кабинет в рамките на това Народно събрание. Премиерът и лидер на ГЕРБ не присъства на разговорите нито вчера, нито днес. Малко по-късно излезе и новината, че мандатът няма да бъде оползотворен и страната отива твърдо към предсрочни избори.  

Борисов отчете какво е направено за пътя в този регион и запита защо предишните правителства не са асфалтирали от Асеновград до Смолян.

С 60 млн. лева реновирахме 50 км път в Смолян, хвали се Павлова

С 60 млн. лева реновирахме 50 км път в Смолян, хвали се Павлова

В 3,65 км от обходния път са инвестирани близо 28 млн. лева с ДДС

"Днеска е един хубав празник (Игнажден - б.р.), а както казва нашата Библия, няма добро ненаказано. Заслужаваме си това, което ни се случва. Районният мюфтия на Смолян, той ми е подготвил да ви прочета нещо, което пише в Корана. Това ми е първият път, който чета на микрофон имам предвид, уточни премиерът.

Какво пише 20 глава, 53 строфа - "Тоя, който строи земята да я постеле за вас и прокара там пътища за вас. Не знам в Библията пише ли нещо за пътища, в Корана го пише", каза с усмивка Борисов.

На базата на древния текст Борисов обяви, че хората векове преди нас са преценили, че там, където има пътища, има бизнес и растеж.

"Затова още от Тодорживково време стои тук, защото всичко се прави с пари", изтъкна той. "Тези 140-50 милиона са от работата на тези хора, които събират парите", заяви министър-председателят в оставка, отчитайки резултатите от борбата с контрабандата. "Истински ще бъда щастлив и занапред да събират, макар че вие говорите все едно съм умрял", каза Борисов.

Борисов разкритикува и старото строителство на пътищата и тунелите в региона, направено от времето преди 1989 година. "Тука Дончо Атанасов, стар комунист - шефа на АПИ, така са строили пътя Смолян-Асеновград, че не отговаря на никакви норми строителни - вертикални стени и само свлачища. Колко милиона дадохме само за свлачища да оправим", запита риторично Бойко Борисов. Веднага той си отговори: "10 млн. да ви оправим само свлачищата на тези некадърници. Отидохме да поправим тунелите на Витиня. Знаете ли как ги бяха направили - торби от цимент замазани", каза Борисов. Той подчерта, че изграждането на отсечката Смолян-Асеновград е започнало без да отговаря на строителните норми, припомнят от Министерския съвет.

Премиерът в оставка Борисов подчерта, че в програмата на правителството са заложени още 20 млн. за магистрала Пловдив - Асеновград и изрази убеждение, че следващата есен тя ще бъде пусната в движение.

"Добре че в Корана пише, че който строи пътища, е добре", каза премиерът в оставка. Трябва да извадим нещо и от нашата Библия, отчета", обърна се той към присъстващите представители на БПЦ.

"Прекрасен празник е днес, животът е колело, остава ни пътя до Рилския манастир, който не е пипан 40 години. Не ни остава време да го открием. Всичко това се направи сега, даже и в Корана го пише. Честит празник на тези православни християни, които го празнуваме тука, че мюфтията е до вас", каза Борисов. Той посъветва поповете и мюфтиите да се молят за мир и направи преглед на външнополитическата обстановка.