12 нови високопроходими автомобила от Федералното министерство на вътрешните работи на Германия получиха в Главна дирекция "Гранична полиция", съобщи МВР. Зам.-вътрешният министър Филип Гунев заяви, че в условията на засилен миграционен натиск тази помощ е признание за нашите усилия.

10 афганистанци от Харманли поискали да се върнат в родината си

10 афганистанци от Харманли поискали да се върнат в родината си

Планират 1 млн. лева за ремонт на мигрантския център в Харманли, потрошен при бунта

Церемонията за това дарение беше в базата на Специализирания отряд за въздушно наблюдение на Главна дирекция "Гранична полиция".

"Миграционният натиск, под който се намира България, е значителен". Това заяви д-р Хелмут Тайхман, ръководител на отдел "Федерална полиция" във Федералното министерство на вътрешните работи при връчване на ключовете на 12-те автомобила.

"Българската "Гранична полиция" трябва да пази границите с Турция и с Гърция. Ние много добре съзнаваме, че голяма част от мигрантите се стремят да стигнат до Германия. Германският федерален канцлер преди няколко дена заяви, че ситуацията от лятото на 2015 година не бива да се повтаря. В този смисъл е важно да допълваме нашето сътрудничество чрез двустранни мерки и отвъд операциите на ФРОНТЕКС", заяви Тайхман.

По думите на зам.-министър Филип Гунев, помощта на Федералното министерство на вътрешните работи на Германия е символ на подкрепата в опазване на външните граници на ЕС, признание и оценка за усилията на България.

Можете да разчитате, че ние винаги ще бъдем на ваша страна, изтъкна Петер Колб, министър-съветник в посолството но Федерална Република Германия в България.

Главният комисар Георги Костов благодари сърдечно за всички жестове на подкрепа през годините. Той посочи, че безвъзмездно предоставената на Главна дирекция "Гранична полиция" транспортна техника е изключително навременна и необходима за повишаване на мобилността в охраната на границата.

Всичките 12 високопроходими автомобила ще бъдат използвани за противодействие на незаконната миграция и трансграничните престъпления по българо-турската граница, увериха от МВР.