Инфраструктура, транспорт и енергетика бяха във фокуса на днешната среща в Атина между премиерите на България и Гърция - Николай Денков и Кириакос Мицотакис.

България и Гърция имат отлични стратегически отношения, отчете Денков. Той акцентира върху проектите от интерес за двете страни, включително в контекста на развитието на вертикалната транспортна и енергийна свързаност по оста Север-Юг. Според него има шанс да се ускорят и завършат някои от обсъжданите документи през следващите месеци.

"Основната цел е да видим как можем да ускорим напредъка и да постигнем крайни резултати през следващите месеци", подчерта българският министър-председател.

За Кириакос Мицотакис приоритет е свързаността между Гърция и България в транспорта, енергетиката и цифровата комуникация. Той счита за важно да се надградят успешните тристранни дискусии с Румъния.

Днешното посещение на Николай Денков в гръцката столицата е по-малко от три месеца след тристранната среща между министър-председателите на България, Гърция и Румъния, на която страната ни бе домакин през октомври 2023 г. в Евксиноград. Тогава те се обединиха около идеята да работят заедно за засилване на регионалната свързаност и приеха обща декларация за развитието на транспортната, енергийната и дигиталната свързаност между трите държави.

Мицотакис поздрави България за решението на Съвета на Европейски съюз от края на март т.г. за страната ни да отпадне контролът на въздушните и морските граници с държавите от Шенгенското пространство.

"Очакваме Шенген да бъде напълно приложим, включително и за сухопътните граници, които са толкова важни за двустранните ни отношения и икономическата ни търговия", каза още гръцкият премиер. Той подчерта, че визитата на Николай Денков е първото официално посещение в Гърция за 2024 г. и това говори за качеството на двустранните отношения.

След срещата на четири очи между двама премиери се проведе и работен обяд, в който взеха участие също вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, министърът на финансите Асен Василев, министърът на околната среда и водите Юлиян Попов и министърът на енергетиката Румен Радев.

Изпълняваме австрийските условия за сухопътен Шенген

Изпълняваме австрийските условия за сухопътен Шенген

"Гранична полиция" организира подготовка на летищата за Шенгенското пространство