Символичен и спокоен протест се проведе пред вратите на Столична община на "Московска" 33. Десетина столичани се събраха преди днешното заседание на новия Столичен общински съвет (СОС), за да поискат да бъдат част от заседанията на местния парламент.

Организатор на протеста са бивши и настоящи общински съветници от „БСП Лява България". Самите граждани обобщиха исканията си с издигнати лозунги с послание „Общинският съвет е наш, а не ваш".

Желание номер 1 на протестиращите е да бъде осигурен достъп на столичани до заседания на Столичния общински съвет (СОС). „Откакто ГЕРБ дойде на власт забраниха на гражданите да присъстват на заседания на СОС", посочи за News.bg ексобщинският „червен" съветник Николай Белалов и обясни, че по закон гражданите имат право да присъстват на сесии на общините и по определен ред дори да питат и да се изказват.

Столичният общински съвет може би е единственият в България и в Европейския съюз, където гражданите не се допускат и могат да гледат само по интернет заседанията", отсече още Белалов и изтъкна, че понеже вече не е общински съветник и самият той не може да присъства на заседанията на столичния парламент.

Друго искане на малкото протестиращи е свързано с едно от гордостите на управляващите, а именно - столичното метро. Недоволните столичани искат въвеждане на подходящ квартален транспорт в някои квартали като "Дружба" и "Младост", където метростанциите са далеч от някои части на квартала и трябва хората да използват и автобуси.

Заради столичните социалисти имат идеята за въвеждане на т.нар. почасов билет и ако за един час ти се наложи да смениш пет транспорта, то да заплатиш например два лева, а не както сега - пет.