Министър-председателят на Грузия Мамука Бахтадзе благодари на президента Румен Радев за подкрепата, която страната ни оказва за суверенитета и териториалната цялост на Грузия в рамките на нейните международно-признати граници, както и за избора на грузинския народ за членство в ЕС и НАТО.

Двамата се срещнаха в президентството, където обсъдиха редица теми, сред които и възможностите за интензифициране на двустранния икономически обмен и сътрудничество между държавите.

Столтенберг: Грузия ще се присъедини към НАТО, Русия нищо не може да направи

Столтенберг: Грузия ще се присъедини към НАТО, Русия нищо не може да направи

Столтенберг направи коментара по време на посещение в Тбилиси

В хода на разговора президентът Радев отбеляза, че Грузия е традиционен икономически партньор на България, с когото желаем да развиваме всестранно, дългосрочно и взаимноизгодно сътрудничество.

Стратегическото разположение на България и Грузия от двете страни на Черно море беше определено от двамата като важен фактор, който дава възможност за връзки, особено в областта на транспорта и инфраструктурата. "Един от секторите, в които има голям потенциал за развитие са фериботните, както и железопътните връзки за пренос на товари в двустранна посока", каза президентът Радев като допълни, че България е сред десетте най-големи външно-търговски грузински партньори, пишат от пресцентъра на "Дондуков" 2.

За 1 година 17% ръст на стокообмена между България и Грузия

За 1 година 17% ръст на стокообмена между България и Грузия

Изнасяме два пъти по-малко стоки към Грузия, отколкото те към нас

По време на разговора двамата се обединиха около мнението, че настоящата визита на премиера Бахтадзе в България ще спомогне за надграждане на постигнатите резултати в политическите отношения между двете държави. "Грузия е важен партньор за България в Европейското съседство и по-специално в инициативата на Европейския съюз "Източно партньорство", както и в Черноморския регион", заяви Радев.

Той посочи, че Грузия е стратегически партньор на ЕС по отношение на повишаването на сигурността на енергийните доставки, диверсификацията на маршрутите и източниците на доставки на газ за Европа и България в частност.
"Развитието на Южния газов коридор, включително разширяването на газопровода в Южен Кавказ на територията на Грузия, за да се осигури транспортирането на каспийските енергийни ресурси на западните пазари, е общ приоритет", допълни държавният глава.

По време на срещата беше обсъдено и сътрудничеството в областите на културата, образованието, науката и туризма.

Борисов иска по два ферибота дневно да свързват България и Грузия

Борисов иска по два ферибота дневно да свързват България и Грузия

Стокооборотът между двете страни е над половин млрд. долара, хвали се премиерът