В рамките на няколко месеца трябва да бъде положено началото за изграждане на фериботна връзка между България и Грузия, за да се върне блясъка на пристанище "Варна". Това обяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет след среща с грузинския си колега Мамука Бахтадзе.

Министър-председателят има желание фериботите от България за Грузия да станат два на ден, от по два на седмица. Двете държави трябва да се ангажираме да няма никакви административни пречки, призова премиерът Борисов и допълни, че България усилено строи АМ "Хемус", така че и с подобен фериботен обмен ще върнат блясъка на пристанище "Варна".

"10 години си говорим за фериботи и за връзки, нямаме придвижване напред и сега в рамките на 3-4 месеца сме си дали срок да придвижим тези процеси", обеща Борисов и допълни, че такива фериботни връзки са в програмите на приоритети на ЕК.

Желязков доволен от фериботните ни връзки с Грузия

Желязков доволен от фериботните ни връзки с Грузия

Той се срещна с грузинския министър на икономиката Георги Кобулия

Борисов посочи, че второто, което трябва да се постигне между двете държави, е дигиталната инфраструктура. Има желаещи инвеститори, ако ли не с помощта на ЕК, трябва да започнем изграждането и полагането на кабела за пренос данни. С това ще се даде възможност за целия Каспийски регион да използва интернет, обясни премиерът.

По думите на Борисов такъв проект отговаря на нашето законодателство и може веднага да стартира.

Борисов се похвали, че стокооборотът между двете държави е преминал над половин милиард долара, но ръстът от 10-12%, който страната ни има в момента, може да бъде и по-голям.

Грузия има подкрепата на България за присъединяването й към Европейския съюз и НАТО. Грузия са много по-напред от Украйна и Молдова, похвали българският премиер грузинската страна.

Върху подготовката за новия дигитален коридор, който да свързва България и Грузия, но и Изтока и Запада, постави акцент в изказването си министър-председателят на Грузия Мамука Бахтадзе.

България и Грузия с коридори между Европа и Азия

България и Грузия с коридори между Европа и Азия

Черно море трябва да бъде зона

Грузия и България споделят дълга история на приятелство и добри взаимоотношения, които датират от векове, обясни Бахтадзе и допълни, че изключително много се радва, че двустранните отношения между двете страни са изключителни силни. Бахтадзе заяви, че е оптимист по темата за новия дигитален коридор и се надява на реализация на набелязани различни потенциални проекти в областта на хуманитарните и социални дейности.

"България е в топ 10 на търговските партньори на Грузия", похвали се грузинският премиер и изрази надежда, че успешните проекти между двете страни ще продължат и занапред.

"Пътят ни към Европейския съюз и НАТО ще отвори възможности за Грузия и именно това заляга в пътната карта на Грузия по пътя й към ЕС. Надяваме се да работим в сътрудничество с България, за да постигнем целта си", заяви грузинският премиер.