През последните години икономическите връзки между България и Грузия се развиват интензивно със сравнително високи нива на стокообмен. Страната ни е в първата десетка на основните търговски партньори на Грузия. Това стана ясно от думите на министъра на икономиката Емил Караниколов, който проведе среща с министъра на икономиката и устойчивото развитие на Грузия Георги Гобулия.

Гобулия е на посещение у нас за провеждане на заседание на Междуправителствената българо-грузинската комисия за търговско-икономическо сътрудничество.

"По предварителни данни за 2018 г. двустранният стокообмен възлиза на 599.5 млн. щ. долара, като се е увеличил с 11.6% спрямо 2017 г. Българският износ за Грузия възлиза на 207 млн. щ. долара и се увеличил с 2.7%. Грузинския внос в България възлиза на 392.5 млн. щ. долара, в сравнение с 331.8 млн. щ. долара за същия период на 2017 г.", поясни Караниколов. Това показва обаче, че износът ни към Грузия е около два пъти по-малък от вноса на стоки у нас от страната.

ЕК отчита забавяне на българската икономика заради намаляване на износа

ЕК отчита забавяне на българската икономика заради намаляване на износа

Вътрешното търсене е основният двигател за растеж

В хода на срещата двамата министри се споразумяха за провеждането на бизнес форум, като към него се предвижда да се включи туристически и културен форум, с участието на български и грузински фирми.

"Създаването на мрежа за сътрудничество между малкия и среден бизнес между нашите страни е от изключително значение за реализирането на общ бизнес", посочи Караниколов и допълни, че ще се работи за съгласуване на законодателството, което да подпомага стартъпите в двете държави.

Министерство на икономиката се похвали с удвоен износ за 10 години - 56 млрд. лв.

Министерство на икономиката се похвали с удвоен износ за 10 години - 56 млрд. лв.

Миналата година са инвестирани над 200 млн. лв. в автомобилостроене