Българският износ се е удвоил за период от десет години и днес вече надхвърля 56 млрд. лв. годишно, коментира заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на форум  за глобални макротенденции и отражението им върху конкурентоспособността на ЦЮИЕ.

"За същия период наблюдаваме сериозен ръст на българската икономика. Трудно е това да бъде измерено точно, но ако вземем данните за ръста на БВП ще видим, че за 10 години той е нараснал с около 30 млрд. лв.", обяснява той.

По думите му в топ 10 на страните, за които реализираме износ, има само една държава, която е извън Европейския съюз - съседна Турция. "Въпреки добрите връзки с всеки от съседите ни, все още имаме неизползван потенциал в икономическата сфера", допълва Манолев и дава пример със Северна Македония, където тази година е възстановено Търговското ни представителство.

Дончев призна, че институционалният модел у нас не е десен

Дончев призна, че институционалният модел у нас не е десен

Закони и наредби се сменят лесно, мислене и модели се сменят трудно

Манолев коментира и следващата индустриална революция, в която навлиза човечеството - "Индустрия 4.0". "В икономическата сфера единственият начин да бъдем от страните, които ще спечелят от нея, а не от тези, които ще загубят, е да създаваме много, още по-силни връзки със съседните ни държави", допълни той.

Конференцията е 15-то издание от серия тематични конференции "Конкурентоспособност на българската икономика". 

Форумът се фокусира върху две макротенденции - начинът, по който автоматизацията и дигитализацията поставят на изпитание парадигмата за евтината работна ръка; и какви са потенциалните последствия от сътресенията в глобалната търговия върху малки отворени експортноориентирани икономики като България

БТПП vs МИ: Икономическата свобода се влошава - заплатите да растат

БТПП vs МИ: Икономическата свобода се влошава - заплатите да растат

Според Цветан Симеонов причината за влошения индекс на бизнеса са скъпите процедури

През 2018 година са направени инвестиции за над 200 млн. лева в заводи свързани с автомобилостроенето, които ще разкрият 3200 нови работни места в страната, обясни заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова на конференция за дизайн в аутомотив сектора.

Тя коментира, че в последните години развитието на аутомотив сектора в България е изключително положително и все по-динамично, а страната ни се е превърнала в атрактивна инвестиционна дестинация в автомобилостроенето.

АИКБ: 500 000 работници трябват на икономиката

АИКБ: 500 000 работници трябват на икономиката

Според Васил Велев причината не е европейското законодателство

По думите й в сектора вече има 220 фирми, в които работят над 50 000 души, произвеждащи компоненти за всеки от големите световни производители на автомобили.

"Очакваме положителната тенденция на развитие да продължи и през тази година, като се има предвид, че в момента се работи по нови 8 проекта на потенциални инвеститори от сектора", допълва Иванова.

Тя коментира добрите икономически взаимоотношения с Италия. "Близо пет милиарда евро е стокообменът между двете държави през 2018 година, което прави италианската държава втори търговско-икономически партньор на страната ни за изминалата година".

Все още не знаем мястото на държавата в икономиката, недоволен Радев

Все още не знаем мястото на държавата в икономиката, недоволен Радев

По думите му икономиката ни е все по-голям заложник на демографията