"Мястото ни в класацията по индекс на правене на бизнес се е влошило с 9 пункта, а по откриване на бизнес заемаме с 4 пункта по-задна позиция."

Това заяви на форум за конкурентноспособност и развитие на икономиката председателят на Българската търговско-промишлено палата Цветан Симеонов.

Бавна, тромава система и скъпи процедури са основните пречки пред бизнеса, според Симеонов. По думите му е срамно е за страна в ЕС да заема 147-о място по свързаност с електричество.

По индекс на икономическа свобода в България отново се наблюдава влошаване. Факт, според Симеонов е, че се подобрява инфраструктурата, но решенията не са достатъчни.

АИКБ: 500 000 работници трябват на икономиката

АИКБ: 500 000 работници трябват на икономиката

Според Васил Велев причината не е европейското законодателство

Той е категоричен, че е плачевно състоянието на българските железници. Здравето и основното образование са под всякаква критика, както и технологичната готовност и иновациите. Без изменение остава обемът на пазара, подчерта председателят на БТПП.

Според него позициите на България в бизнес средата също са критични. Постижения се отчитат в социалния капитал, природната среда и образованието.

От своя страна министърът на икономиката Емил Караниколов отчете като основен проблем ръстът на доходите, на фона на балансираното икономическо ниво, което държи България в ЕС.

Дончев призна, че институционалният модел у нас не е десен

Дончев призна, че институционалният модел у нас не е десен

Закони и наредби се сменят лесно, мислене и модели се сменят трудно

България вече не трябва да се рекламира с евтина работна ръка, убеден е той. За да се увеличават доходите, трябва да имаме добре подготвени специалисти.

"Колкото по-добра квалификация, толкова по -добри доходи", подчерта Караниколов.

Министърът отбеляза, че през последните години държавата е абдикирала от училищата.

Според него обаче липсва коректен диалог между бизнеса и науката. Много от фирмите се опитват сами да решават проблемите си.

"Държавата изключително се нуждае от помощта на бизнеса", смята Караниколов, защото отдавна сме преминали от планова към пазарна икономика.

През Агенция за насърчаване на инвестициите се сертифицират проекти, които бележат ръст спрямо 2017 година, към момента има издадени 3 сертификата за инвестиции от над 150 млн. лв.

Все още не знаем мястото на държавата в икономиката, недоволен Радев

Все още не знаем мястото на държавата в икономиката, недоволен Радев

По думите му икономиката ни е все по-голям заложник на демографията

По думите на Караниколов се забелязва насочване на инвестиции към Враца, Видин, Ботевград и Плевен. 

За миналата година държавата е отговорила с почти 7 млн. лева като мерки за насърчаване на бизнеса. До голяма степен средствата са насочени към обучение на кадри.

Не малкото деца, а липсата на родители е проблем за Красимир Вълчев

Не малкото деца, а липсата на родители е проблем за Красимир Вълчев

По думите му учителите няма да бъдат заменени от роботи