"Около 500 000 души е недостигът на човешки капитал у нас." Това посочи председателят на АИКБ Васил Велев на форума за конкурентоспособност и просперитет на българската икономика. 

Според него не пречи европейското законодателство. Той се сблъсква с пасивна съпротива на администрацията. "Все още не може да се пречупи мисленето, че трябва да се превърнем в нетни вносители на човешки ресурси", смята Васил Велев.

По думите му 9 от 10 предприемачи срещат проблеми, вследствие на демографската криза. На 100 души, излизащи в пенсия, 63 са тези, които стават пълнолетни и на практика влизат на пазара на труда. Остър икономически проблем е изчезването на нацията.

Според Велев у нас с 50% повече са тези, които потребляват бюджета, за сметка на тези, които внасят в него. "Това е една от причините и за ниските доходи", припомни Велев. Той подкрепя поощрителни мерки като възможността на майките след 14-та седмица на раждането да се върнат на работа, като плащанията се запазят в размер и срок.

Все още не знаем мястото на държавата в икономиката, недоволен Радев

Все още не знаем мястото на държавата в икономиката, недоволен Радев

По думите му икономиката ни е все по-голям заложник на демографията

Бизнесът предлага т. нар. Българска карта - права за пребиваване в страната, за да се привлече работна ръка.

Би било добре да се подобри финансирането на техническите специалности, коментира Велев и постави въпроса за задължителна матура по математика.

Много от младите хора според него ще намерят в себе си дарование и ще предпочетат техническото образование.

Той отбеляза,че с парите на българските данъкоплатци всъщност се финансират чужди икономики чрез добре подготвени кадри. Велев се обяви за по-добро управление на държавните университети.

Дончев призна, че институционалният модел у нас не е десен

Дончев призна, че институционалният модел у нас не е десен

Закони и наредби се сменят лесно, мислене и модели се сменят трудно