17 000 страници обвинителен акт КТБ за година го вкараха в съда. С този пример депутатът-адвокат Николай Хаджигенов защити пред Нова телевизия предложението за намаляване на срока за внасяне на обвинение.

"Този текст съществува, защото в нашето право има фигурата на вечния обвиняем. Вие търпите наказателна репресия. Може да умрете с това обвинение. Това е идеята, която до 2010 г. работи, след това ГЕРБ го промениха, за да върнат палката на главния прокурор. Цацаров (предишният главен прокурор Сотир Цацаров - б.р.) имаше право на законодателна инициатива", каза Хаджигенов.

10 г. след смъртта на германче в басейн прокуратурата внесе второто обвинение

10 г. след смъртта на германче в басейн прокуратурата внесе второто обвинение

До 6 г. затвор могат да получат двамата обвиняеми

Не понасям идеята за безплатни правни консултации, особено по отношение на ГЕРБ. Причината за приемане на този текст е правосъдие в европейски съд, заяви той.

Запитан дали за 300 дела, за които са извървени сложни процедури - има повдигане на обвинение, но не се внесе в съда, да отпадне цялото обвинение, юристът обясни, че няма такава опасност.

На въпрос: "Възможно ли е този срок да е в полза на обвиняемия?", Хаджигенов каза: "Ако за 2 г. не съберете доказателства, вие никога няма да ги съберете. 2 г. са много време, какво правите.".

Той отрече да е в конфликт на интереси при внасянето на тези текстове. "Когато главният прокурор има законодателна инициатива, която няма по закон... Нямам конкретни клиенти", каза Хаджигенов.

Три дни преди изборите машините за гласуване имат сертификат

Три дни преди изборите машините за гласуване имат сертификат

В съобщението изрично се посочва, че проверката не се включва организационни дейности, които се извършват от изборната администрация

Относно възможността за гласуване по пощата, дистанционно електронно, и опасението, че то ще даде възможност гласовете от Турция да са в полза на ДПС, той даде пример Чикаго, Великобритания, където също има големи български общности. Не виждам проблем с гласовете от Турция, каза той.

Опашки и хаос с декларациите за гласуване в Турция

Опашки и хаос с декларациите за гласуване в Турция

По традиция там гласуват най-много български граждани

Относно искането за активна регистрация, тя може да се направи и онлайн, по пощата. Според него гласуването по пощата не може да бъде подменено. Хаджигенов даде пример с вица защо няма ГМО в морето - защото трябвало всяка една риба да се хване, да се обработи с ГМО и да се пусне.

Трябва ни правителство - заради правосъдието. За всички тези престъпления МВР и прокуратурата не правят нищо, каза Хаджигенов.

Добре е това народно събрание да може да продължи нещата. Между първо и второ четене - ще се гласува текст по текст, ще има сериозни обсъждания, падна електронното обсъждане.

Правната комисия на НС прие мораториума, предложен от Манолова

Правната комисия на НС прие мораториума, предложен от Манолова

Мораториум върху решенията на Министерския съвет върху концесиите и назначенията

Политиците правят едно, казват друго, каза депутатът от 45-ото народно събрание. Репликирам Тошко Йорданов от "Има такъв народ" (ИТН) гласуваха с ГЕРБ за проекта на ИТН. Ако това означава коалиция - честито. Да се научим всички да говорим една идея по-внимателно, призова юристът.

Според него гласоподавателите ще бъдат разочаровани, ако не бъде съставено правителство. Ние сме избрани да свършим определена работа. Над 60% от българите очакват да бъде съставено правителство.

Румен Радев връчи мандата на Даниел Митов

Румен Радев връчи мандата на Даниел Митов

Радев заяви, че очаква от ГЕРБ-СДС да предложат състав на МС, който да отговори на обществените очаквани

Водим неофициални разговори, продължаваме да ги водим с всички. Ако приемем, че ИТН ще върне мандата, третият мандат трябва да състави правителство, дори до края на годината. Скептичен съм, че на хората им се ходи на избори.

Патриотите ще бъдат в следващия парламент, искаме ли патриоти обратно в НС, запита той. За пръв път от 15 г. нямаме наци-партии.

Мартин Димитров: Важен е вторият мандат

Мартин Димитров: Важен е вторият мандат

ДБ днес отказаха на ГЕРБ разговори за ново правителство

"Събират се още камъни, хвърлят искри" каза Хаджигенов в отговор на въпрос може ли да се сработят с останалите партии.