От началото на годината е имало няколко опита за пробиване на информационната система на Министерство на външните работи. Това обяви в студиото на Нова телевизия вицепремиерът и министър Екатерина Захариева.

"Слава богу - неуспешни", заяви Захариева.

Фирмата на обвинения за атаката спрямо НАП следи отблизо ситуацията

Фирмата на обвинения за атаката спрямо НАП следи отблизо ситуацията

Кристиян е професионалист, етичен и лоялен служител

Информационните масиви на МВнР са част от националната сигурност, обслужвани са от "Информационно обслужване" и Захариева увери, че се отнасят с цялата сериозност. Преди две години е направен преглед на системите за сигурност и непрекъснато се работи по подобряването им. Министърът посочи, че няма как да обяви резултатите от проверката.

Според нея стрес тестове трябва да се правят непрекъснато, но в ерата на информационните технологии никой и никоя институция не може да бъде напълно сигурен. Затова и основният въпрос е добрите IT-специалисти да бъдат наемани и да работят в държавната администрация. Екатерина Захариева потвърди, че това е била и една от темите, обсъждани на Съвета по национална сигурност, свикан от премиера след хакерската атака над системата на НАП.

НАП, ДАНС, МВР проверяват евентуална хакерска атака

НАП, ДАНС, МВР проверяват евентуална хакерска атака

В един файл срещу над 1,1 млн. ЕГН-та са изписани доходи и вноски

Според Захариева недостигът на добри специалисти е проблем не само на българската администрация, но е проблем в световен мащаб. В България обаче проблемът преди всичко се дължи на ниското заплащане.

Припомняме, Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на 20-годишен мъж за хакерската атака спрямо НАПВчера стана ясно, че мъжът е пробил и сайта на МОН преди 2 години.  

Комисар Явор Колев заяви, че е задържан бял хакер за теча на данни в НАП. Според бившия главен секретар на МВР проф. Николай Радулов вътрешен човек е подпомагал атаката срещу НАП.