Имало е хакерска атака срещу сайта на Народното събрание.

Това съобщи във "Фейсбук" депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев.

"Сайтът на парламента в момента е под руска DDoS атака", написа Мирчев. След атаката до сайта на Народното събрание нямаше достъп.

Депутатът публикува снимка от Телеграм канала NoName057(16). Там се съобщава, че България "е отстъпила на Украйна 100 единици бронирана техника", поради което срещу сайта на българския парламент е използвана DDoS атака (отказ до достъп).

По-късно вечерта същият канал обяви, че е атакуван и сайтът на варненското пристанище, но БНТ не установи проблем с достъпа до него. При т.нар. DDoS атака, в рамките на кратък период от време (около секунда) се генерират милиони заявки за достъп до определен сайт с цел да блокират използването му.

NoName е руска група, занимаваща се с DDoS, пише в собственото им описание в Телеграм. От публикациите в канала ѝ става ясно, че през последните месеци е атакувала сайтовете на институции в редица европейски страни - Литва, Франция, Полша, Швейцария и други, припомня БНТ.

Към 9.30 ч. в съботната сутрин сайтът на Народното събрание вече е достъпен.

Не за първи път сайтове на български институции също са под прицел. През април, отново заради DDoS, временно нямаше достъп до сайтовете на Министерския съвет и ВСС. Миналия ноември руската хакерска група KILLNET обяви, че е атакувала сайтовете на разузнавателните служби на България, Естония, Полша, Румъния и Молдова.

През ноември месец 2022 година кибератака спря сайта на Министерския съвет, като също страницата беше временно недостъпна.

Отново през 2022 година руски хакери атакуваха сайтовете на президентството, МВР, Министерството на отбраната, Министерството на правосъдието, както и на Конституционния съд.