Депутатите обсъждат актуализирането на Енергийната стратегия на страната до 2020 г. с вносител Министерският съвет.

Няма да подкрепя промените в Енергийната стратегия, докато не бъда убеден, че България ще печели от нейното реализиране, тази заявка даде лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Той атакува трите енергийни проекта - "Южен поток", АЕЦ "Белене" и Бургас-Александруполис.

Още плащаме старите сметки на едни проекти, които не са били полезни за България, посочи патриотът. Той иска категорични доказателства, че газовият хъб ще носи ползи за страната. Газовият хъб нямал хранилище. Това означава да си купиш автомобил без резервоар, според Валери Симеонов. Според него много по-перспективно е изграждането на LNG терминал и ускоряването на проучването за добив на газ.

Като имат такива коалиционни партьнори, на ГЕРБ не им е необходимо да имат опозиция, констатира Рамадан Аталай. На чист български -халал да са им, пожела депутатът от ДПС.

Доставките на газ гарантирани, уверява Петкова

Доставките на газ гарантирани, уверява Петкова

Работи се за това България да бъде стратегическа държава

Сега променяте стратегията във връзка с доставка и транзитиране на газ, продължи с атаките депутатът от ДПС и попита: "Кога ще промените стратегията, където имате да строите Белене?"

Колеги, това е последното купе на последния вагон, на последния влак, който ни дава възможност по някакъв начин да се наредим да си доставим газ за България, предупреди той.

Реализирането на газов хъб "Балкан" може да стане, ако имаме междусистемни газови връзки, според социалиста Жельо Бойчев, а с изграждането на интерконектора с Гърция също сме до никъде. "С Румъния връзката се реализира под река Дунав, но тя дори не е реверсивна, от другата страна няма компресорна станция - по същество тя не ни върши необходимата работа", посочи още Бойчев. 

До момента всичко, което се построи, ни заобиколи, недоволен е той. а като примери посочи "Син поток", "Турски поток", "Набуко". Бойчев предупреди, че реализацията на газовия хъб "Балкан" може да стане само, ако имаме междусистемни газови връзки. 

Eнергийният министър Теменужка Петкова защити енергийната стратегия. Връзката с Гърция била е необратима фаза, като през 2020 г. проектът ще бъде въведен в търговска експлоатация. Проектът със Сърбия щял да е готов през 2022. Реализацията на тези проекти ще ни гарантира наистина запазване на стратегическото място на България на газовата карта на Европа, обясни министър Петкова.

Всеки проект има финансова и икономическа обосновка и за страната щяло да им ефекти. Реализацията на такъв един проект би гарантирала печалба на "Булгартрансгаз" и респективно на българската държава, която надхвърля 4,3 млрд. лева за периода от 2020 - 2040.

Аталай убеждава, че властта има нужда от нова енергия

Аталай убеждава, че властта има нужда от нова енергия

Студеният резерв вече е задействан за зимния сезон, обяви депутатът от ДПС