Таванът на пенсиите засяга 55 000 души. Темата не е най-важната в пенсионната система, коментира пред bTV председателят на социалната комисия в 44-то народно събрание Хасан Адемов.

Според него проблемът е, че в последния момент, преди да стартира бюджетната процедура, се променят правилата в движение. Адемов изтъкна, че в предизборната платформа на управляващите няма идея за увеличаване на максималния осигурителен доход.

Управляващите са предпазливи с пенсиите, критикува Хасан Адемов
Обновена

Управляващите са предпазливи с пенсиите, критикува Хасан Адемов

Таванът на пенсиите засяга до 65 000 пенсионери

"Сегашното предложение на практика решава проблема на 40 000 - на 2/3 от тях. Остават само 1/3, които са излъгани, защото в действащото законодателство има текстове, които казват, че от 1 януари 2019 г. таванът на пенсиите отпада", каза Адемов.

Таванът на пенсиите става 1200 лв.

Таванът на пенсиите става 1200 лв.

От 1 юли 2019 година

От 1 юли 2019 г. максималният размер на пенсиите, отпуснати преди 31 декември 2018 г., трябваше да бъде 40% от максималния осигурителен доход. "За голямо съжаление, в движение и без публично обсъждане, без оценка на въздействието, изведнъж се тръгна към някакви преговори между синдикати и правителство, без работодателите", обясни Адемов.

Андрей Райчев: С думите си за майките Валери Симеонов пресече червената линия

Андрей Райчев: С думите си за майките Валери Симеонов пресече червената линия

Големите играчи гледат само евровота, Сидеров иска да е евродепутат каза социологът

Депутатът, който в кабинета "Орешарски" бе социален министър, е категоричен, че майките на деца с увреждания защитават своята кауза за по-добри условия на живот на децата си от няколко години. Според него, те не са използвани за създаване на сътресение в обществото.

"Ако живеем в демократична страна, оставката на вицепремиера Валери Симеонов отдавна трябваше да бъде факт", каза Адемов.

"Очевидно е, че след неколкократно повторение на този език на омразата става въпрос за ценности, за които е много важно да разберем дали се споделят от ГЕРБ, защото те са тези, които поканиха Обединените патриоти в управлението", заяви депутатът от ДПС.

Хасан Адемов не смята, че може да има проблеми между първо и второ четене с текстовете в законите, за които настояват протестиращите майки на деца с увреждания.

Припомняме, по време на обсъждането на законопроекта в Министерския съвет, министрите Владислав Горанов и Валери Симеонов гласуваха против проекта.