С изказването си за майките на деца с увреждания вицепремиерът Валери Симеонов пресече една червена линия, която се казва фашизъм. Това стана ясно от думите на социолога Андрей Райчев пред БНТ.

Припомняме, в петък - 19 октомври, докато в зала депутатите дебатираха по третия вот за недоверие към кабинета "Борисов-3" от БСП поискаха оставката на Валери Симеонов заради изказването му към майките на деца с увреждания. Изказването е направено след заседание на Тристранката, на 16 октомври, вторник, по повод Закона за хората с увреждания.

По-късно премиерът Бойко Борисов се извини за думите на своя вицепремиер. 

Симеонов се опита да обясни думите си в социалната мрежа Фейсбук. Също в мрежата Нинова каза на Борисов: "Стига с този театър".

Думите на Валери Симеонов били: "Този закон беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни деца, без грам майчинско чувство, грижа за тях".

В отговор на думите му днес по обяд се планира протест с искане на оставката на Симеонов.

Валери Симеонов не вижда защо да подава оставка

Валери Симеонов не вижда защо да подава оставка

Човек не подава оставка за това, че казва истината. Боли - не боли, това е истината

Според Райчев, изказването е резултат от общата политическа атмосфера. "Има серия политици, които паразитират върху разпадащия се либерален модел", каза той.

Стигна се до либералното прекаляване и от това се появиха нов вид играчи. Валери Симеонов пресече друга червена линия, която се казва фашизъм. Това са фашистки изказвания. Когато фашистът види по-слабо същество, получава желание да го унищожи, каза Райчев.

Според социалния антрополог Харалан Александров в българската култура е силно очертан образът на майката-страдалка, която се жертва за децата си. Очаквам политик с популистка биография да го знае това, каза Александров. Изказването му е все едно да кажеш, че османското присъствие е довело до мултикултурални отношения, а не че е имало турско робство, поясни Александров.

Според Райчев не само Симеонов трябва да се извини. Не виждам как той ще продължи политическата си кариера. Той имаше друго предвид - че не би използвал децата, но той наруши едно табу, категоричен е Райчев.

Харалан Александров отново акцентира, че с изказването срещу майките на деца с увреждания е нарушен сакрален образ. Не съм сигурен, че ще видя наказан политик. Имаме доказателства - политици, които садистично нарушават табутата, каза Александров и даде пример с Ахмед Доган и изказването му за обръчите от фирми.

Според него садистичната наслада, с която обиждаш и принизяваш намира отклик в електората, който се идентифицира с насилника. Това се оказва, че носи точки. Българското общество има проблеми с психичното си здраве - не се проявяват само дрогирани младежи от гетата, обясни самоопределянето на хората като по-силните, самоопределянето им с образа на насилника, с насладата от това, че си по-силен.

И Райчев се съгласи, че има хранителна среда за подобна народопсихология. Валери Симеонов, ако е имал 100 хил. привърженици, след скандал като този те стават милион.

Александров даде пример с форумите в интернет - основният стремеж е да унизиш, да обидиш, да хейтнеш.

Относно трусовете в малката коалиция (Обединени патриоти) и отражението им върху голямата коалиция на управляващите (ГЕРБ - ОП), Райчев обясни, че Сидеров и Симеонов се карат, идва Каракачанов. Той е миротворец и им обяснява: "нашата сила е от това, че сме заедно".

Това е така - няма да видят парламент в друга ситуация, категоричен е социологът. Цъка часовникът, той е май 2019 г., има броени месеци. Сидеров иска да е евродепутат. Човекът така си вижда финала на кариерата, категоричен е Райчев.

Според него това е едната линия, а другата е евродепутата Джамбазки. "Там се заплита възел, който като се развърже ще доведе дестабилизация на правителството. Големите играчи гледат само евроизборите. Малките играчи не гледат това, те са съюзници, групират се, прегрупират се... Големите играчи ги гледат с досада: "защо ми пречиш на големия мач". Картината е леко абсурдна", каза Райчев за отношенията в коалицията.

Според Харалан Александров всякакви изненадващи ходове са възможни. ГЕРБ винаги са имали акцент на присъствието си, сега - нямат.