От началото на годината до 1 септември броят на непридружените деца, потърсили международна закрила в България, е над 1100 души. Броят им обаче непрекъснато нараства.
Тези тревожни данни бяха представени на конференция в НС, организирана от евродепутата Илияна Йотова.

Темата е актуална и значима, изтъкна вицепрезидентът Маргарита Попова, според която имаме добре разработена нормативна база. Да се ръководим от най-висшия интерес на детето, настоява тя.

Непридружените деца са преди всичко деца, те са в категорията на уязвимите деца подчерта Маргарита Попова и посочи, че към тях трябва да се прилагат политики на закрила.
Какво се случва с тези деца, попита Маргарита Попова. В разрешаване на проблемите на непридружените деца са нужни и много пари, предупреди вицепрезидентът. Нужно било в подхода към тези деца и повече грижа.

Според лидера на БСП Михаил Миков страната ни е създала нужната правна рамка по отношение на непълнолетните и малолетни бежанци, но това не е достатъчно.

Страните от ЕС били изправени пред сериозни предизвикателства във връзка с бежанската вълна. Кризата, по мнението на Миков, изисквала солидарност.
България се бори с едно изключително натоварване на националния си бюджет, на националните си институции, убеден е лидерът на червените.

Европа можела да даде най-силния знак на хуманност, като извади тази тема с особено отношение, финансиране и грижа.
Той поиска допълнителни средства за специална защита и институционална грижа за децата бежанци. Миков поиска повече солидарност към европейските страни, които по-силно усещат бежанския натиск.

Мнението но лидера на БСП е, че бежанците са трудов потенциал. Те можели да дадат нов икономически тласък за икономиката на Европа. Но те са и големя проблем за Европа, изтъкна Михаил Миков.

Евродепутатът Илияна Йотова обясни от своя страна, че ЕС планира нова политика по отношение на бежанците. Повече от 5 години бежанската криза не може да намери разрешение, изтъкна Йотова. В началото Европа сякаш беше по-скоро наблюдател, обяви тя. Многократно евродепутатите предупреждавали, че политиката на ЕС не е насочена в правилната посока.

Йотова е притеснена, че кризата засяга Шенген и държавите затварят граници. Тя е притеснена, че от фонда на ЕС за бежанците, който трябва да е в размер на 1,8 милиарда евро, досега са събрани малко над 70 милиона евро. За фонда се говорело още от април.

Повече от 400 000 сирийски деца в Турция не посещават училище. Кашету Киенге, член на Европейския парламент и основен докладчик на доклада на ЕП за политиката за миграция, подчерта, че проблемът за непридружените деца е комплексен.
Мълчание по тази тема не бива да има, категорична бе тя.

Според нея трябвало да се опознае причината тези деца да бягат. Когато преминат границите, тези деца виждат блокирано своето бъдеще от някаква стена, изтъкна Кашету Киенге.
175 000 малолетни от началото на тази година търсят защита в Европа. Тези беззащитни деца често попадали в ръцете на наркотрафикантите или пък влизат в схемите за проституция. Не трябва да си затваряме очите за тези неща, призова Киенге.