Незаконни списъци, огромен страх от страна на избирателите и полицията и нагло гаменско поведение на активисти на ДПС - това според ГЕРБ са представлявали частичните местни избори, които се проведоха тази неделя в седем население места в страната.

Лидерът на предизборния щаб на партията Цветан Цветанов определи като „изключително тревожна тенденцията за увеличаване на страха у хората да упражняват правото си на глас", а на пресконференция в централата на ГЕРБ присъства и бившият председател на Агенция за закрила на детето Калин Каменов, който е бил наблюдател на изборния процес в община Гърмен.

Припомняме, там кандидатите бяха двама - от ДПС и ГЕРБ. Победител и нов кмет е Минка Капитанова, която събра 5199 гласа срещу 2245 на опонента си от ГЕРБ.

Пред журналистите Каменов разказа скандални и комични случки от неделния вот, като се оплака остро и от лични атаки към себе си от страна депутата от ДПС и бивш кмет на Гърмен Ахмед Башев. „Станахме свидетели на много добре организиран и контролиран вот", категоричен бе Каменов, който е отговарял за три секции.

Най-комичните ситуации се разиграват в с. Крушево, където кметският наместник стоял нерегламентирано в нарушение на закона пред секцията, водейки си списък кой влиза да гласува. Каменов разказа, че е сигнализира председателя на изборната комисия, но реакция не е последвала, а след това и на полицията.

Първоначално служител на реда също е отказал да се намеси, но когато са му показали „скрит във вестник списък" той все пак се е „престрашил" и отишъл до колата на кметския наместник, за да поиска списъка. По думите на Каменов, полицаят видимо се е страхувал и дори се е обърнал за помощ към колеги от Гоце Делчев. „Ако се опълчиш, си губиш работата", обясни Каменов, според когото тази община се нарича „общината на страха". Кметският наместник първо е отказал да предаде списъка с мотив, че той е за „собствена употреба", а в последвалата суматоха един от служителите на наместника е напъхал списъка в панталона си и е избягал в гората, разказа Каменов.

Няколко часа по-късно Ахмед Башев пък обяснил, че списъкът е бил за разпределението на дървата в селото. „В каква държава живеем - в изборния ден пред секцията се прави списък на дървата", попита Каменов.
Той призова главния прокурор да се самосезира, тъй като още в 20:30 Башев вече е знаел резултатите от изборите, а към този час дори не е било започнало преброяването. „Отговорът на въпроса откъде знаеше ,ще отговори и на въпроса имало ли е манипулации в Гърмен", категоричен бе той.

Според Каменов от ДПС са били толкова изнервени, че Башев е налетял да го бие. На площада на селото, където е имало своеобразен изборен щаб той си проверявал имейла, а няколко журналисти снимали народния представител на ДПС. Това вбесило Башев, който скочил и тъй като разпознал само Каменов пред петима служители на реда и още куп обикновени хора и журналисти му налетял с думите „кой си ти, бе, боклук, че да ме снимаш", като само намеса на един от полицаите спасил Каменов и от физическа саморазправа.
„Не му отива да се държи като варварин, все пак е народен представител", коментира той и призна, че би поздравил победителят, ако изборите са били честни. Наглостта на Башев пък дори „надминала тази на Волен Сидеров", обобщи Каменов.

Въпреки огромните манипулации, които според ГЕРБ са се случвали в Гърмен, бившите управляващи са много доволни от резултатите на частичните избори.
Цветанов Цветанов подчерта, че партията е увеличила с 1800 гласовете, които е получила на последните избори в тези седем населени места.

„През 2007 година ГЕРБ е имала 17% или 3460 гласа, за ДПС са гласували 45%, а БСП са имали 20%. На парламентарните избори през 2013 година за ГЕРБ са гласували 25.7% от хората, или около 3404 гласа, а в неделя те са 5250", похвали се Цветанов.
От ДПС също покачват своите гласове с около 2000 гласа, но според него това се е случило изцяло с похвати на заплахи и противопоставяне, а ГЕРБ е доказала, че дава равен шанс на всички, независимо от тяхната етническа принадлежност.

Освен по отношение на частичните избори, от ГЕРБ отправиха тежки критики и към политиката на ДПС в Министерство на земеделието и храните. Според Десислава Танева от ГЕРБ, партията на Лютви Местан „агресивно и безапелационно" овладява държавната администрация.

От 28 директори на областни дирекции са уволнени 20, като за нито един от тях няма обявен конкурс, подчерта тя. По думите и тези хора са уволнявани без никакви адекватни обяснения и критерии. „Могат да бъдат обяснение само с едно - политическа лоялност към ДПС", категорична бе Танева.
Според нея голяма част от хората са увеличи десетократно средствата, които са влизали в бюджета, а вместо тях сега се поставят крайно компрометирани лица от Тройната коалиция, заради които срещу държавата текат наказателни процедури.

Танева даде редица примери от областната дирекция в Плевен, Велико Търново и други. В горските предприятия пък са сменени близо 30 директора, като общата оценка е, че „ДПС управлява с твърда ръка земеделието у нас".

Димитър Главчев пък за пореден път отхвърли твърденията, че ГЕРБ са саботирали работата на Народно събрание и припомни, че ако в предишния мандат управляващите са били решили да не се регистрират и да не осигурят сами кворума, нито един вот на недоверие е нямало да се състои. „Ние участвахме активно, защитавахме правителството си. Най-нормалното нещо е те да си направят кворума, де дебатират и защитят правителство си", категоричен бе Главчев.

Той отказа да отговори на въпрос за последните социологически проучвания, даващи преднина на БСП, като се хвана за това, че той бе зададен от журналист от телевизия „Алфа" и отвърна, че според същите проучвания „Атака" има 2%.

Въпреки тази контраатака обаче от ГЕРБ потвърдиха, че ще подкрепят предложението на националистите за удължаване на мораториума върху продажбата на български земи на чужденци. Танева припомни, че срокът е определен от Тройната коалиция и защо е бил толкова кратък е въпрос към тях. „ГЕРБ ще подкрепи удължаване на срока като начин на мислене и философия по отношение на земеделската политика", подчерта тя.