От Националния съвет на "Движение България на гражданите" дадоха мандат на ръководството на партията за консултации за издигане на обща кандидатура за президент от името на Реформаторския блок. В едномесечен срок се очаква структурите на движението да предложат своите виждания за профила на кандидата, гласи едно от решенията на Националния съвет на ДБГ, който се провежда в Банско.

Хората на Кунева препотвърждават ангажимента си към меморандума между РБ и ГЕРБ за ускоряване на реформите в ключови сектори. За тях основни са борбата с корупцията, образованието, здравеопазването, енергетиката и електронното управление. Националния съвет на ДБГ подкрепя проекта на антикорупционния закон, се казва още в решението на форума.

Методика за провеждане на Националното събрание на ДБГ, както и концепция за развитие на устава, ще бъдат предложени на Националния съвет на следващото заседание, защото по устав ДБГ трябва да има Национално събрание през 2016 година.

За развитието на Реформаторския блок, Кунева беше категорична, че ДБГ залага на консолидиране на Блока. "Ако друг иска нов политически проект, нека да си го прави, но не може да ангажира РБ през присъствие и блокиране на решения. Ние имаме работа за вършене по програмата на РБ и не можем да губим нито нашето време, нито това на държавата", заяви лидерът на движението.

Припомняме, и от Съюза на демократичните (СДС) сили предлагат да се обсъди провеждането на вътрешни избори в Реформаторския блок за кандидат за президент.

Решението на Националния съвет на синята партия бе обявено след вчерашното заседание от председателя на СДС и министър на икономиката Божидар Лукарски. Сините само обсъждали профилът на кандидат-президентската двойка.

"За нас този подход е най-демократичен, а и историята на СДС го е доказала. Тези избори биха определили според нашите симпатизанти, а не само според нас, кой би могъл са да бъде и какъв трябва да бъде профилът на кандидата", подчерта Лукарски.

По думите му не е обсъждана обща кандидатура с ГЕРБ и не са водени разговори с тях. Лично според него трябва да има кандидат на РБ.