Мерки са пожарни и закъснели. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти за частичния локдаун и новите по-строги мерки, които влизат в сила от тази вечер.

Той призова все пак да спазваме мерките такива, каквито са, за да отхлаби натиска върху здравната система, лекарите и медицинските сестри.

Според него хората не умират от коронавирус, а от хаоса в управлението на държавата.

Радев е на мнение, че използването на кризата с пиар води до загуба на човешки живот.

10 години лекарите и медицинските сестри напускат страната, НЗОК се източва, нула реформи, закриват се общински болници, лятото се пропусна и сега кабинетът се опитва да внуши, че виновни за кризата са болните, недоумява Румен Радев.

Радев доволен от приемствеността в администрацията

Радев доволен от приемствеността в администрацията

Искрената вяра и родолюбие са най-светлият труд за България, убеден е президентът

Той посочи, че хората умират не заради коронавируса, а заради хаоса в управлението на кризата и заради отказ от достъп до здравеопазване, умират от лошо качество на живот, липса на съответна превенция и профилактика и блокиране на лечението на много други не по-малко опасни болести.

Радев запита какво хората са разбрали от правителството и съответните експерти в рамките само на няколко дни. Ние разбрахме, че няма нужда от никакви мерки и в същия ден разбираме, че трябва да има много строги мерки. Въпросът е на баланс, че когато се налагат строги ограничения, които неминуемо изискват здравните експерти, трябва с този пакет да се залагат съответните социални и икономически мерки, настоя президентът.

Радев запита кога хората ще получат помощта от 24 лева, обявена от правителството. Той очаква евентуално хората да получат някаква помощ, което не било сериозно.

По отношение на приетия държавен бюджет, Радев отбеляза, че държавният бюджет е инструмент на правителството. Нито един президент не е налага вето досега на държавния бюджет, посочи държавният глава, според когото правителството трябва да има съответния разум да мисли какво ще стане със страната и след неговото управление.

Радев: Правителството предлага разоряващ бюджет
Обновена

Радев: Правителството предлага разоряващ бюджет

Президентът вижда огромни харчове без цели и план

По думите на Радев бюджетът е разоряващ и неговата философия се мени постоянно. Бюджетът не само, че е нереалистичен, вече е неадекватен на текущите реалности, посочи държавния глава. Според него, ако медиите сравнят подхода на българското правителство към предизвикателствата, в сравнение с подхода на чуждестранните правителства, то тогава можем да си отговорим на въпроса защо ние сме на последно място в Европа и защо разликата между нас и другите държави започва да расте.

Следващият кабинет ще бъде поставен в изключително неблагоприятна ситуация - опоскана хазна, фалирали домакинства и бизнеса, нула реформи, липса на приходи и най-вероятно социално напрежение. Приходите при този бюджет няма откъде да дойдат и съответно социалните разходи неминуемо ще бъдат спрени, изтъкна Радев.

Той подчерта, че бюджетът все повече ни въвлича в държавни дългове при все по-неконкурентна икономика.

Предложението за ВНС и нова Конституция не мина

Предложението за ВНС и нова Конституция не мина

"За" гласуваха само 111 депутати, а за да мине проектът трябват 160

Във връзка с решението на Народното събрание да не се свиква Велико Народно събрание, Румен Радев коментира, че Конституцията на управляващите приключила още по-срамно, отколкото започнала.

Фарсът, който се разгира е едно от най-грозните посегателтва върху конституционализма в историята на България, посочи държавният глава.

По думите му премиерът използвал Конституцията, за да спечели още някои друг месец на власт, за да може управляващите да правят изборите по тяхната система. Подходът към Конституцията е скандал и е абсолютно недопустимо в една правова държава, подчерта Радев.

На въпрос на News.bg дали ще се кандидатира за втори мандат и съответно дали очаква подкрепа от БСП, Радев заяви лаконично: "Това не е актуална тема към момента".