Жители на с. Труд блокираха за половин час пътя между Пловдив и Карлово, за пореден път протестирайки срещу работата на централата, която произвежда електричество от биомаса, съобщава БНР.

Към тях са се присъединили хора от още 7 населени места в страната с подобни проблеми. Със скандирания за чист въздух, протестиращите отново поискаха институциите да се ангажират сериозно с проблемите им.

Политически чадър върху общинар от ГЕРБ съсипвал въздуха в с. Труд

Политически чадър върху общинар от ГЕРБ съсипвал въздуха в с. Труд

Сдружение дава на Борисов 50 дни срок, за да се реши проблемът с въздуха в селото

Протестиращите настояха за оставките на министрите на околната среда и водите и на земеделието Нено Димов и Румен Порожанов, както и на директора на пловдивската екоинспекция Стефан Шилев. 

"Специално РИОСВ-Пловдив, а и в другите населени места реакциите са същите. Изкарват се едни лабораторни изследвания, които изобщо не мерят параметрите, от които ние се оплакваме, и едва ли не ни поставят в ситуация, в която ние лъжем, а пък институцията е права, а тя в същото време защитава интереса на един замърсител, който трови нашия живот. Настояваме да се направи пълна оценка за въздействие върху околната среда на този инвеститор. В екооценките им са взети предвид всички животински видове освен човека", подчерта Галина Тошева от сдружението "Бъдеще за село Труд".

След протестното шествие, представителите на различните неправителствени организации и инициативни комитети обявиха, че започват съвместни действия за създаването на национално обединение, което да представлява пред интстиуциите всички населени места със сходни проблеми.