През 2015 година на 250 метра от жилищен квартал в село Труд заработи централа за производство на топло и електроенергия от био маса. От нейното въвеждане в експлоатация до днес живущите в близост домакинства се оплакват от миризми, шум, трафик на цистерни в малките часове на денонощието, системно и безконтролно заливане на земеделски земи с остатъчен от производството продукт, за който до ден днешен няма информация какво съдържа. Заливането на земеделските земи се извършва без консултации с агрономи и в редица нарушения на Нитратната директива и ЗОЗЗ. Това заявиха на пресконференция представителите на Сдружението с нестопанска цел "Бъдеще за село Труд".

В продължение на 3 години Сдружението осъществява системни и последователни граждански действия за справяне с негативните влияния на това производство върху живота и здравето на живущите в близост стотици домакинства. Към настоящия момент от "Бъдеще за село Труд" са положили огромни усилия - изпратени са и множество уведомления към всички ресорни органи на местната и държавна власт: кмета на с. Труд; кметски съвет; кмет на община Марица; Общински съвет към община Марица; Областен управител на град Пловдив; директор на РИОСВ гр. Пловдив; Омбудсман на Република България; министър на околната среда и водите; министър на земеделието; директор на агенция по безопасност на храните (БАБХ); министър на здравеопазването и директор на РЗИ Пловдив; министър на регионалното развитие; парламентарни комисии към министерство на околната среда и водите, земеделие и здравеопазване; президент на Република България; вицепремиер и премиер на република България.

"Документацията е солидна - резултата плачевен."

По казуса в селото Труд бяха организирани множество протести:

За четвърти път село Труд поиска чист въздух

За четвърти път село Труд поиска чист въздух

Призоваха премиера Борисов да им обърне внимание

Стотици жители на с. Труд блокираха Карловско шосе в знак на протест

Стотици жители на с. Труд блокираха Карловско шосе в знак на протест

Срещу замърсяването и шума на централа за преработка на биомаса

Протестиращи срещу биоцентрала блокираха пътя Пловдив – Карлово

Протестиращи срещу биоцентрала блокираха пътя Пловдив – Карлово

Оплакват се от шум и непоносими миризми

Село Труд протестира - иска си чистия въздух

Село Труд протестира - иска си чистия въздух

Срещу работата на централа за преработка на биомаса

От Сдружението са категорични - на всички тези действия ресорните институции не са отговорили по никакъв начин.

Активистите пишат: "Напротив, станахме свидетели на разпъването на един огромен чадър върху дейността на централата за биомаса в с. Труд. Чадър който няколко министерства и регионални инспекции разпънаха заедно и ожесточено защитаваха интереса на свой съпартиец, общински съветник от ГЕРБ в община Пещера, който е и собственик на централата в с. Труд. С лекота заметоха проблемите на населението и се втурнаха да бранят дейност, която в същината си е екологична и добра, но само по документи. Не сме против добива на зелената енергия! Напротив, виждаме и оценяваме ефективността на тези технологии, естествено когато те не са за сметка на изконни човешки конституционни права!"

Казусът е най-вече в ресора на МОСВ и РИОСВ, поради което гражданската инициатива насочила усилията си в търсене на помощ именно към Стефан Шилев и Нено Димов. В годините обаче тяхната позиция станала все по настървена в защита на централата в село Труд и в частност на интересите на собственика, общински съветник на ГЕРБ в гр. Пещера. Всеки сигнал от страна на населението е бил атакуван със силни медийни изказвания и заглушаван от гласа на министъра и неговите подгласници.

"В медийното пространство се афишираха 22 проверки с неустановени нарушения, а когато случайно се установиха такива, РИОСВ подготвяше документацията така, че съдът я обявяваше за несъществена. Имаше мобилна станция, която измерваше качеството на въздуха почти година. Тя се поставяше за седмица-две, които всеки път бяха чакани от населението, защото само тогава централата не се чуваше и помирисваше изобщо. МОСВ и РИОСВ постоянно използваха перфектните резултати от замерванията срещу негодуващото население. Въпреки, че пред медиите самият министър ясно заяви, че тази мобилна станция не хваща емисиите характерни за био газ инсталациите, липсата на отклонения при замерванията продължиха да бъдат коз срещу населението. Така в годините проблемът на село Труд си остава проблем, за който институциите, макар по закон да са длъжни да работят в интерес на обществото продължиха и до днес продължават да неглижират."

"Престъпление е държавен служител да използва репресивни, мутренски похвати, целящи всяване на страх и затваряне на усти. Реши се, че проблемът в село Труд ще бъде премахнат, когато недоволните и ощетените, в случая ние гражданите, бъдем репресивно заставени да замълчим... Дали мафията си има държава или държавата е мафия оставям да прецените. Днес ще бъдем смели, както бяхме и вчера, и през изминалите години, когато отправяха към нас заплахи и предупреждения свързани с нашата лична неприкосновеност", категорични са жителите на селото.

Екоминистърът внезапно провери от къде са миризмите в село Труд

Екоминистърът внезапно провери от къде са миризмите в село Труд

Според Нено Димов проблемът са канализационните води, които се изливат в реката

Село Труд иска оставки! Жителите се обръщат към премиера Бойко Борисов, очакват да обърне внимание на проблема. От сдружението поставят срок от 50 дни за оставките на министрите Нено Димов и Румен Порожанов.

"След изтичане на този срок, ако исканията ни не бъдат удовлетворени, сме готови да изпратим пълна преписка със солидна аргументация по случая "с. Труд", на Европейската комисия по защита на околната среда и Комисията за защита правата на човека. Към преписката ще има приложени становища от Омбудсмана на републиката, министерство на здравеопазването, водещи специалисти, както и подробно изложение относно критичното бездействие на българските компетентни органи и институции", категорични са жителите.

Централата за биогаз в с. Труд не изпускала миризми според властите

Централата за биогаз в с. Труд не изпускала миризми според властите

Това твърдят от МОСВ и РИОСВ-Пловдив