Жителите на Труд въстанаха за четвърти път срещу централата, горяща и складираща биологични отпадъци в селото.

Вчера, 8 юни, жителите на село Труд проведоха четвърти протест срещу "Централа за производство на електроенергия от биологични отпадъци", разположена "под носа" на хората. Недоволстващите отново блокираха Карловско шосе за около час.

Шествието на жителите на село Труд започна от читалището в селото. Недоволството премина "пред погледа на собственика на централата и негови приближени, който дебнеха протестиращите от съседни на главния път улици".

В протеста са взели участие и жителите на още две населени места - село Куртово конаре и Нова Загора.

Организаторите на протеста припомнят, че в Нова Загора е разположена подобна централа, произвеждаща електроенергия от изгарянето на биоотпадъци. Там се наблюдавали проблеми, идентични на тези в село Труд, което мобилизирало жителите на града да се присъединят към протеста.

В село Труд не се примиряват с централата, горяща животински отпадъци

В село Труд не се примиряват с централата, горяща животински отпадъци

Замърсяването е убило 80% от пчелите в района

Припомняме, жителите на село Труд вече протестираха три път против изградената през 2014 г. "Централа за производство на електроенергия от биологични отпадъци" в селото. И този път местните категорично посочиха, че протестите относно функционирането на централата няма спрат. Те припомниха, че до миналата година са търсили диалог със собствениците на предприятието за мирно решението на проблема, но сега безусловно искат то да бъде закрито.

Като доводи те посочиха силното замърсяване на околната среда в района. Според тях централата функционира денонощно, а вибрациите, миризмите и шумът представляват сериозен проблем за качеството на живот в района.

Спрямо измерванията на станция, разположена в непосредствена близост до централата, в селото системно се отчитали повишени нива на фини прахови частици (ФПЧ) - ФПЧ 10 и ФПЧ 2.5. Въздухът там бил по-мръсен от два пловдивски квартала.

Снимка 297625

Източник: Жители на село Труд

Централата била разположила и огромните депа с органични отпадъци, разположени на метри от централата. Става въпрос за струпване на отпадъци върху 10 декара земеделска площ, която е собственост на централата. Според местните подобно складиране директно върху почвата може да се окаже пагубно за природата в дългосрочен план.

Снимка 297628

Източник: Жители на село Труд

Жителите на село Труд сигнализираха още, че замърсяването в района е довело до измирането на 70 кошера с пчели, което е близо 80% от всички кошери в района.