Служебният министър на туризма д-р Илин Димитров обсъди днес в сградата Министерския съвет с кмета на Карлово Емил Кабаиванов възможностите за помощ и подкрепа на пострадалите от наводненията.

Димитров съобщи, че представители на бизнеса вече са предприели конкретни действия или имат готовност и търсят начини как да помогнат. Той е получил запитвания и предложения от представители на туристическия сектор, които са изразили желание да помогнат, като предоставят матраци, легла и друго оборудване за хората, чиито домове са пострадали след потопа в Карловско. Хотели са изразили готовност да приемат и да настанят безплатно семейства, чиито домове са негодни за живеене.

Общо 348 са пострадалите къщи, информира кметът на Карлово.

От МТ отбелязват, че Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация вече е отправила призив към своите членове да се дарят легла, матраци, завивки и др., да осигурят безплатно временно настаняване на загубилите домовете си и на тези, чиито къщи са разрушени, както и да доставят хранителни продукти и питейна вода.

Държавата се заема ударно с последствията от наводненията

Държавата се заема ударно с последствията от наводненията

На шестия ден държавата изпраща консерви и вода

Министерството на туризма обещава съвместно с представители на някои от най-големите браншови организации да подкрепи пострадалите и да улесни желаещите да помогнат с обзавеждане и средства да се свържат представителите на местната власт и пострадалите хора. Всеки, който иска да помогне, може да позвъни и в общинския кризисен щаб в Карлово на телефон 0893 334662.

В днешното заседание на Министерския съвет се включиха областният управител на област Пловдив Ангел Стоев, кметът на Карлово Емил Кабаиванов, кметът на с. Калояново Виктория Михайлова и кметът на община Марица Димитър Иванов. Те запознаха правителството с обобщена информация за нанесените от бедствието щети и коментираха нуждите на региона от подкрепа от страна на държавата.