България има право да изнася преработени в "Лукойл Нефтохим Бургас" продукти от руски нефт. Това заяви след редовното заседание на Министерски съвет министърът на транспорта Христо Алексиев.

Припомняме, че в понеделник в публичното пространство бе разпространен отговор от Европейската комисия на запитване от "Свободна Европа", в което категорично се заявява, че не само руският суров петрол, а и продуктите от него, са само и единствено за вътрешно ползване, а експортът им към държави от ЕС е невъзможен. Тази сутрин ръководителят на Представителството на ЕК у нас Цветан Кюланов потвърди, че дерогацията е за българските граждани, а не за търговия и износ.

ЕК: Дерогацията е поискана за полза на българите
Обновена

ЕК: Дерогацията е поискана за полза на българите

Мартин Димитров: Цялата държава хукнала да защитава интересите на руска компания

Алексиев се аргументира със следното - забраната е за внос на нефт по тръбопроводи, а не по морски път, а преработваният в Нефтохим петрол бива внасян единствено по море.

"Запознали сме с регламента много обстойно и подробно. В него наистина няма изрична забрана за износ на нефтопродукти, произведени от суровия руски нефт. Такава забрана има за нефт, получен по нефтопровод, за морски транспорт няма забрана", заяви той.

"Има изрична забрана за износ на суров нефт, не на нефтопродукти. Не е записано нищо конкретно, а че е решение на компетентните органи на съответната държава", подчерта още шефът на транспортното ведомство.

Има и разбирателство с ЕК за организиране на среща по казуса, на която да бъдат изчистени окончателно всички въпросителни - можем или не да изнасяме в крайна сметка горива, произведени у нас, но въз основа на "черно злато" от Руската федерация.

ЕК уточнява: България не може да продава руски петрол, и преработен

ЕК уточнява: България не може да продава руски петрол, и преработен

Целта на дерогацията е България да се снабдява с петрол

Няколко пъти е говорено с Брюксел и досега, отговори на въпрос на News.bg министърът. Не стана ясно обаче имало ли е категорично становище на комисията в положителен или отрицателен аспект.

Към момента България потребява едва около половината от продукцията на бургаската рафинерия, което респективно значи, че при евентуална забрана за износ на горива, прогнозираната печалба от данъците на "Лукойл" от 700 милиона би се редуцирала наполовина. Тези средства по плана на служебното правителство, следва да бъдат ползвани за продължаване на политиката за компенсиране на цените на горивата за гражданите.

Печалбата на Лукойл ще остава в България

Печалбата на Лукойл ще остава в България

Интензивният диалог дава резултат, доволен е Христо Алексиев