Акцент на Бюджет 2021 е предоставянето на обществени средства на принципа на политическа целесъобразност и възвръщаемост, базирана на размера на корупционните отчисления, ползвани за облагодетелстването на олигархията и управляващите.

Това гласи позиция на лидера на "Да, България" Христо Иванов относно обсъждания днес на второ четене в парламента Бюджет 2021 г.

От кабинета "Борисов-3" внесоха в парламента бюджет с дефицит за 2021 г. в размер на 4,5%. В закона за бюджета за 2020 също се предлага с 1,7 млрд. по-висок дефицит за 2020 г. до 5,2% от БВП. Причините за този допълнителен дефицит за 2020 г. са две - по-ниските от предвидените бюджетни приходи и допълнителните 400 млн. лв. за държавното дружество "Автомагистрали" ЕАД. Така за 2020 и 2021 г. бюджетният дефицит и държавният дълг се очаква да нараснат кумулативно с около 10% от БВП

Според него приходите в бюджета за 2021 г. са надценени и се базират на нереалистично завишени макроикономически прогнози. Целта е приемане на високи разходи и изкуствено занижаване на очаквания бюджетен дефицит (4,5%) с мотива, че уж се запазва фискална консервативност.

Иван Нейков: Бюджет 2021 г. няма цели, има харчене на пари

Иван Нейков: Бюджет 2021 г. няма цели, има харчене на пари

Очаква се, че 2021-ва ще е по-добра от 2022 г., смята бившият социален министър

Нереалистичните макроикономически прогнози са широко използван трик от това управление, пише Иванов.

Той представя схемата - прогнозират се по-ниски приходи, за да се отчете бюджетен излишък, който по-късно да се разпредели по целесъобразност и по волята на премиера в полза на олигархията с постановления на Министерския съвет.

Например, за да обоснове по-високи разходи през 2020 и 2021 г. правителството прогнозира икономически спад на БВП за 2020 г. от едва 3% и ръст от 2,5% при прогноза на ЕК за спад от 5,1% за 2020 г. и ръст от 2,6% за 2021 г. Това означава, че заради нереалистичната прогноза приходите в бюджета за 2021 г. са надценени за сума, отговаряща на около 2,5-2,6% от БВП, съответно прогнозираният бюджетен дефицит по КФП за 2021 г. от 3,9% е подценен с поне 2,5-2,6%. Това означава, че истинският дефицит, предлаган от Борисов, е от порядъка на 6,4-6,5% от БВП, пише Иванов.

Според него проблем на Бюджет 2021 е разпределението на разходите и липсата на принос на разходите за възстановяване на икономиката. Основният бенефициент от завишените разходи в този бюджет не е здравеопазването и образованието, а фирмите на олигархията. Те усвояват пари по непрозрачен и предопределен процес на възлагане на инфраструктурни проекти през държавните дружества.

Като примери съпредседателят на "Демократична България" дава "Автомагистрали" ЕАД, "Напоителни системи" ЕАД, Държавно предприятие (ДП) Национална компания железопътна инфраструктура, ДП Пристанищна инфраструктура, Българска банка за развитие, ДП Управление и стопанисване на язовири и т.н.

Това неправомерно усвояване и разпределение на средства надвишава парите за противодействие на негативните икономически ефекти от Ковид-19 кризата, категоричен е Иванов.

Бюджет 2021 не търси двигатели за икономическия растеж, не е в развитието на човешкия капитал и в увеличаване на производителността. Типично за това управление - отсъстват структурни реформи, които да постигнат дългосрочен ефект върху качеството на управлението и изразходването на публичните ресурси.

Няма яснота как и с какви средства от бюджета ще бъдат компенсирани засегнатите бизнеси, действа се на парче, смята бившият правосъден министър от кабинета "Борисов-2".