Можем да кипим, да врим, да бълбукаме, но си научихме урока, че трябва да сме заедно, за да сме силни. Научихме си урока, че трябва да има кого да водим, с кого да говорим, да градим мостове, да се научим да не си тръгваме, защото се бяхме превърнали в общността на тези, на които като не им харесва - си тръгват. Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ и лидер на Да, България Христо Иванов по време на откриването на третата национална конференция на движението.

Иванов знае, че сега политиците ги гледат и искат да видят на какво мирише - на разделение, разколебаване, вътрешни драми или се вижда вятърът на промяната. Нашата общност е такава - при нас винаги идеите са повече в главите, лидерството е повече от тези, които могат да следват, амбициите са отвъд всички хоризонти и при нас свободата я разбира по-различен начин, обясни той.

По думите му с коалиционните партньори на ГЕРБ имат лоша кръв, но трябва да работят заедно. "Научили сме си уроците, няма да се откажем. Когато цели се правилни, подкрепата и каузите ще издържат и няма да се откажем", увери Христо Иванов.

Той се надява да започнат сериозни преговори за правителство. Задачите през 2024 г. за ПП-ДБ е да се гарантират, че реформите през последните 9 месеца ще продължат. Христо Иванов не пропусна да благодари на премиера в оставка акад. Николай Денков, без когото България нямала да успее да стигне дотук. Иванов благодари и на Мария Габриел, като се надява да види първата жена редовен премиер и именно това да е Габриел.

Иванов смята, че се е решила само една част от политическата криза, тъй като спорът за реформите може да доведе до нова по-силна политическа криза. Трябва да бъдем много внимателни, защото ако се счупи крехката политическа коричка, цената може да се окаже висока и непоправима. За да може коричката да стане здрава почва, трябва да се разбере, че в корена на кризата стои въпросът за корупцията, несправедливостта и кой упражнява властта. Централният въпрос е затова да продължат реформите в правосъдието, затова кой и в чия полза упражнява властта в сектор "Сигурност", затова как ще бъдат попълнени регулаторите означава да бъдат завършени задачите на прехода, настоя Христо Иванов.

Според него е лош вариант да се допуснат нови предсрочни парламентарни избори. Трябва да се разберем с ГЕРБ-СДС за амбициозен пакет от реформи, за да може съдебната система да се освободи от Красьо Черния, нотариуси и джуджета, настоя Христо Иванов.

Ивайло Мирчев: Министрите не са важни

Ивайло Мирчев: Министрите не са важни

Важни са реформата в службите и приемането на новия Закон за съдебната власт

"Службите трябва да се излъчват и отчитат пред парламента. Къде другаде? Имаме ясен механизъм, предложен и заявен още в началото на деветте месеца и в меморандума, който предложихме публично, с уважение, с грижа всеки да знае какво се предлага и да има време за дискусия", коментира Иванов.

Той даде да се разбере, че ПП-ДБ няма да играят с резервни мнозинства, а искат да се взимат ясни отговорности и решения. Ако можем да получим отговор за реформи, не просто "да, да", а разписани документи има смисъл да продължим преговорите за съставяне на правителство, категоричен бе Христо Иванов.

"Ако няма реформи, просто няма да има смисъл и няма какво да обясним на избирателите. Задачата е доста проста и можем да се справим с нея", сигурен е Христо Иванов.

Той добави, че трябва да се подпише документ с ГЕРБ-СДС, в който да се гарантира на избирателите, че ще има реформи. България изглежда добре отвън, но за да продължи това, трябва да продължи да правим реформите, по думите му.

Христо Иванов се обяви против смяната на финансовия министър Асен Василев. "Той не се казва Асен Василев, а мистър Еврозона. Не може да си позволим да сменим финансовия министър благодарение, на когото скоро ще се отвори прозореца за влизане на България в Еврозоната", защити съпредседателят на ПП-ДБ финансовия министър.

Иванов е против да се смени и военният министър Тодор Тагарев заради военната помощ за Украйна. Той се надява, че рамките на следващите месеци ще бъдат завършени каузи и реформи.

Вторият съпредседател на ПП-ДБ Кирил Петков добави, че общата задача е първо място хората да бъдат обединени. Нямаме лукса да си позволим различията да ни раздалечават, но имаме лукса тези различия да ни направят по-можещи, обединени и силни, посочи Петков. Следват реформа в службите и регулаторите, изтъкна бившият премиер преди преговорите с ГЕРБ-СДС за подписване на коалиционно споразумение. Регулаторите няма да бъдат превземани и като в шаха с три хода да се направи шах и мат, а да се направят институционални и работещи, настоя Кирил Петков.

По думите му всички ще са по-добре, ако мечтата на ПП-ДБ се случи - реформа в службите, регулаторите и приемането на новия Закон за съдебната власт.

Христо Иванов: Асен Василев е грешно име

Христо Иванов: Асен Василев е грешно име

Съпредседателят на ПП-ДБ се надява на здрав разум и отговорно поведение от ГЕРБ-СДС по време на преговорите за кабинет

Кирил Петков леко се заяде с лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов да се смени и финансовият министър Асен Василев по време на ротацията. Кирил Петков даде пример, че при едно събиране с някои от кметовете на ГЕРБ ги попитал дали искат още от бюджетите на Асен Василев или от тези на Владислав Горанов, който е бивш финансов министър. Те обаче заявили, че искат от бюджетите на Василев, тъй като не желаели още от същото и редене по-опашки.

Според него демократичната общност има шанс да сложат нормални очаквания в една система, която трябва много голяма реформа. Когато групата от свободни българи спре да бъде малцинство, а стане мнозинство така наречените сглобки ще останат в историята, каза още Кирил Петков.

"Заедно сме по-силни, по-знаещи, можещи и България може да бъде красива европейска страна не толкова далеч в бъдещето, но само ако продължим със систематичния подход в последните няколко години", каза още Петков.

Председателят на ДСБ Атанас Атанасов се обяви в подкрепа на надграждане на "Демократична България", като се създадат общи органи за взимане на решенията. Заявката Атанасов направи при откриването на Третата национална конференция на "Да, България".

"България има нужда от своите обединени евроатлантически сили. Това е обща задача. В "Демократична България" трябва да работим за повече обединение, да работим за общи органи за взимане на решение", заяви Атанас Атанасов.

Христо Иванов предлага в следващите 12 месеца да се обсъждат нови идеи, които да бъдат за следващите 10 години. Той предложи да се създаде програмен борд да работят заедно, защото оттам ще дойдат новите идеи, лица, новата енергия на движението "Да, България".

Иванов добави, че другата съществена задача е Демократична България да се подготви за избор на ново ръководство. Ако има системни формации, то променената система формация е на ПП-ДБ, похвали се Христо Иванов.

Заедно с "Демократична България" трябва да си поставим реалистични задачи, защото, както никой не може да "изпари" нас и близо милион наши избиратели, така и те не могат да се "изпарят", каза още Кирил Петков.

"Нереалистична мечта" е управлението без ГЕРБ на този етап, стана ясно от думите на Петков. Той добави, че това би било възможно, но в бъдеще.

"Благодаря на ДБ, че тези месеци успяхме да направим промени, които през последните години са били само мечта", обърна се към партньорите си Петков. "В навечерието на преговорите отиваме към темата за промени в службите. 30 години тези хора определят дневния ред на страната. Ние имаме задачата тези т. нар. постоянни властови системи за пръв път да започнем да ги демократизираме, не ние да ги превземем, а да ги направим институции", подчерта Петков.