Моделът "Пеевски" не се е разградил. Започва сериозна криза на този модел и място за радост ще има тогава, когато можем да гарантираме, че този модел ще бъде разграден, без да бъде заменен от нова версия. Това заяви бившият депутат от ПП-ДБ Христо Иванов пред БНТ.

По думите му ДПС стигна до върха на своята парламентарна проекция и се разпадна. Фундаменталният въпрос, че Делян Пеевски ще вкара ДПС в изпълнителната власт през главния вход, се оказа голямата пречка към партията, каза Христо Иванов. И добави - въпросът е ПП-ДБ да съумее в тяхната политическа дейност да постави въпроса как коалицията може да се възползва от името на цяла България, която иска да се освободи от корупцията и най-добре да се гарантира, че не Пеевски ще бъде заменен от "Пеевски 2.0", а как това нещо да не му се позволи да презареди.

"Голямата крачка за ликвидация на този модел (на модела Пеевски - б.р.), трябва регулаторите и службите да бъдат попълнени с хора с дух, които трябва да променят и да чистят, а не просто да наследят схемите. В следващия парламент ще е още по-трудно", предупреди Христо Иванов.

Той посочи, че разделението на хората на Доган и хората на Пеевски е фалшиво противопоставяне. Трябва да се погледне, че се случват две неща - приключването на модела "Пеевски" няма да доведе до връщане на модела Доган, тъй като самият модел "Доган" е в криза, анализира Христо Иванов. "Няма избор между Доган и Пеевски, а въпросът е дали ще можем да отървем България от Пеевски. Доган не може да смени с един удар да смени Пеевски", отбеляза той.

Христо Иванов призова, когато се разсъждава за правителство с втория мандат, да се изхожда от това, че има уникален прозорец от възможности и ще се подобри ли в един следващ парламент или не. Да не би едни избори да позволят на Пеевски да презареди и да не би едни избори да позволят на ГЕРБ да се изчистят от ДПС и Делян Пеевски, запита Христо Иванов. Единственият път за стабилизация на страната е реформа в съдебната власт, службите, регулаторите, изборният процес, уточни той.

Христо Иванов: Чудовищното дете на пленената държава Пеевски се опита да изяде всичко

Христо Иванов: Чудовищното дете на пленената държава Пеевски се опита да изяде всичко

В писмото на Пеевски той вижда паника

Иванов обясни, че не съжалява за подадената от него оставка, тъй като тя е била опит за понасяне на отговорност. Това, което се вижда на повърхността шоу елемент е много тежка безизходица и търсенето на изход от нея е обща отговорност. Пътят към обновлението, към обръщане на нова страница минава през ясното поемане на отговорност за резултатите от изборите, коментира Христо Иванов.

Според него естествено е, когато една политическа сила не е станала втора на изборите, да има технически времето да обмисли какво да направи с втория мандат. Видя се, че на етапа на първия мандат, а и в разговорите и заявките на останалите партии е, че ПП-ДБ е колкото постоянно атакуван от всички партньор, не дава мира на всички останали партии и имат нужда да хвърлят по едни стрели по коалицията. Не излизат сметките на партиите без ПП-ДБ, изтъкна Христо Иванов.

"Никой не иска да припознае програмата и дневният ред на ПП-ДБ, защото боли. Никой не иска да прави правителство без тях, защото е много рисковано да имаш такава опозиция, която ще има платформа да прави системна критика, а не да кряка и да прави шоу от парламентарната трибуна", допълни Христо Иванов.

За промените в Конституцията, Христо Иванов заяви, че не приема критиките за конституционните промени. Без съдебната реформа не е възможно България да премине през стабилизация на политическата система, каза още той. Ако КС определи промените в Основния закон като противоконституционни в частта за съдебната реформа, ще ни върне десетилетия назад.