Съпредседателят на ДБ Христо Иванов определи действията на МВР при задържането на бившия премиер и настоящ лидер на ГЕРБ Бойко Борисов като нормални практики. Дали е имало процесуална необходимост, той не може да прецени - Бойко Рашков трябва да даде обяснения. Христо Иванов не е видял целенасочена репресия в арестуването на Борисов. Нямало видим опит медиите да бъдат включени в процесуално-следствените действия, каза Иванов и даде пример с действията на Гешев при арестуването на бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева.

Той смята, че не става въпрос за сплотяване на коалицията с ареста на Борисов. Коалицията винаги е била сложна и ДБ не гледат на това нещо, което се е случило в последните дни, като сериозно разклащане и излизане извън сложността на управлението.

Самият Христо Иванов гледа на ареста като на нещо, което е трябвало да се случи, защото има страшно много въпроси към Бойко Борисов. В обществото с години се трупали огромно количество въпроси, твърдения и доказателства, които така и не били разследвани адекватно. Денят, в който трябвало да бъдат разследвани, щял да дойде, за да може да се затвори страницата без реваншизъм и престъпления и едните удрят другите, коментира Иванов.

Според него промяната не трябва да се изчерпва само с това определени лица, които били недосегаеми, да станат досегаеми, а да се действа винаги спрямо закона.

Под прозорците на МС викове за оставка заради показно натриване на носове

Под прозорците на МС викове за оставка заради показно натриване на носове

"Оставка" и "Червени боклуци" под прозорците на властта заради ареста на Борисов

Христо Иванов обясни, че е научил за ареста на Бойко Борисов от медиите и не може да бъде източник на информация, свързана с основанията му. ДБ призовават случаят да бъде изяснен и ще настояват всичко да се случва в рамките на закона. Има един структурен проблем - от прокуратурата се обявява човек, който е в много близки отношенията с ГЕРБ. Иван Гешев трябва да си подаде оставката, за да може да осигури възможност прокуратурата да работи по закон и да няма никакви политически залитания, нито в едната, нито в другата посока, настоя Иванов.

Според него органите на реда, ако действат по закон, ще получат подкрепата на ДБ.

БСП остава категорична: „Не“ за износа на оръжие за Украйна

БСП остава категорична: „Не“ за износа на оръжие за Украйна

Искаме мир, увери Корнелия Нинова, важен бил националният ни интерес

Запитан дали арестуването на Борисов се прави заради намерение за даряването на оръжие на Украйна, Христо Иванов заяви, че България има пряк интерес Украйна да се защити. Ако Украйна не успее да се защити, ние сме следващите в списъка на Путин, който цели да докаже на себе си и на цялата световна общност, че правото на силата важи. Украйна отбранява, освен собствената си територия, но нашите собствени интереси, каза още Христо Иванов. ДБ ще подкрепят изпращането на оръжия на Украйна и, ако трябва, ще спорят с БСП, за да може да помогнат на украинската държава.