Лидерът на "Да, България" и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов установява тежка невъзможност на ГЕРБ да управлява Министерство на вътрешните работи. В студиото на БиТиВи той заяви очаква оставката на вътрешния министър Младен Маринов.

Поводът е не само сблъсъците по време на протестите в София и побоя над момче, а и опитът му от вчера от ситуацията в парк "Росенец", където служителите на МВР спряха достъпа на български граждани до бреговата линия. По никакъв начин тези служители не са изпълнявали задължения и не са се подчинявали - "кметът Димитър Николов се щура като муха без глава повече от час" и "Николов един час се щура, а МВР го игнорира като муха", поясни Христо Иванов. Припомняме, че Николов сам заяви, че хората трябва да бъдат допуснати до плажа и че за него действията на служителите на МВР са недопустими. В последствие следобед лично премиерът Борисов поиска оставката на шефа на МВР - Бургас, който си я подаде и обяви това пред журналистите в парк "Росенец", но в последствие вътрешния министър Младен Маринов не я прие, тъй като не видя грешки в действията му. "Нито ГЕРБ, нито кметът може да окаже някакво въздействие там", е заключението на Христо Иванов.

Шефът на бургаското МВР с план да не допусне сблъсъци на етническа основа
Обновена

Шефът на бургаското МВР с план да не допусне сблъсъци на етническа основа

Кметът Димитър Николов също не може да стигне до плажа

Той смята да подаде сигнал да се разследва дали служителите на МВР не са действали по план да предизвикат етническо напрежение и сблъсък абсолютно целенасочено. Много пъти от партията са поискали да им се предостави план и маршрутна схема, така че гражданите да стигнат до плажа. В крайна сметка кметът Николов ги е превел през една пътека. В крайна сметка на самия плаж при срещата между едните и другите активисти се видя, че етническо напрежение не възникна, защото хората нямат проблем едни с други, посочи Ивайло Мирчев и допълни, че заедно с хората с бели шапки не само се пели химна, но и са скандирали "оставка" и "мафията вън".

Иванов обясни, че акцията му от вторник с достигането по море до плажа "Росенец" не е само ПР акция, а част от тяхната правна стратегия, макар и да не е очаквал, че охранителите на НСО ще се държат като охрана на мафиотски бос. Не се е притеснявал в нито един момент, но и не е очаквал да се сблъска с такава степен на мафиотизация на български държавни структури.

Шефът на МВР-Бургас подал оставка

Шефът на МВР-Бургас подал оставка

Оставката на Радослав Сотиров била поискана от премиера Бойко Борисов

Христо Иванов коментира и разговора си по телефона с премиера Бойко Борисов, който му се е обадил в момента, когато вече са били близо до самия плаж. Иванов заяви, че "той не е на себе си" и тезите му за конспирации и заговори показват, че Борисов трябва да мине през избори, за да дойде на себе си и да стъпи на земята.

На въпрос дали акцията "Росенец" не е проста старт на предизборната кампания на "Да, България" Христо Иванов заяви, че те са политическа формация, а това означава, че те винаги са в предизборна ситуация и са готови винаги да изложат аргументи. Той посочи и че нямат нищо общо с господин Божков и се противопостави на това да се правят внушения ангро. Призова и различните публични личности и политически лидери да изявят ясно своите позиции.

Маринов отказа да приеме оставката на шефа на МВР-Бургас
Обновена

Маринов отказа да приеме оставката на шефа на МВР-Бургас

Вътрешният министър ще докладва на Борисов

Христо Иванов съобщи и че е получил обещание да му се предоставят всички документи за "Лукойл" и базата му Росенец.