Депутатът от "Продължаваме промяната" Христо Петров зададе въпрос към служебния министър на културата Велислав Минеков за отстранения преди три месеца Светослав Трайков като член на Съвета на директорите на НДК.

Отговорът на Минеков бе чиновнически. "Светослав Трайков е добре да остане в Съвета на директорите, тъй като трябва да се състои от пет членове, ако бъде отстранен - ще бъде блокирана дейността на НДК, тъй като не може бордът да се състои от четирима души. Предстои провеждането на конкурс в началото на годината, а промяната ще е стресираща за дейността на НДК в труден период. Смяната трябва да се извърши при конкурсна процедура".

В реплика Христо Петров бе лаконичен, че "търсил какви са качествата на отстранения директор Светослав Трайков, не разбрал да има някакви постижения и успехи, но открил, че единственият му успех бил да шофира мъртво пиян и да си спести затвора чрез договаряне на пробация".

Петров смята също, че има възможност за назначаване на временно изпълняващ длъжността в Съвета на директорите в НДК.

Депутатът проучил, че Трайков е началник на отдел "Проекти по ЕК" в министерството на Минеков, експерт, оценител по норвежка програма и вероятно има и граждански договори.

"Надявам се, че ще продължи да изпълнява активно ролята си в НДК", заключи Христо Петров. Велислав Минеков не пожела реплика.