Министърът на културата проф. Велислав Минеков освободи днес Светослав Трайков, член на Съвета на директорите на НДК. Това съобщиха от Министерството на културата. 

Не са посочени мотивите за уволнението на Трайков, назначен преди по-малко от месец на тази длъжност. Той влезе в Съвета от държавната квота временно до провеждането на конкурс за нов състав.

На сайта на НДК името му все още фигурира. Предстои назначаването на нов член на Съвета.

Самият Трайков коментира във "Фейсбук" освобождаването си. 

Всеки ден и всеки човек е урок! Аз днес научих своя! И колкото да обичам богатството на езика ни, ще се лиша от иронията и сарказма в изказа си, защото те очевидно остават неразбрани. Или удобно се тълкуват според целта и конюнктурата. Та, за да избегна последното ще кажа в прав текст: Ненавиждам насилието във всичките му форми! В това число и войната като най-уродлива негова проява! Съдбата и страданията на народа на Украйна не са ми безразлични! Напротив! Моля се, час по-скоро да приключи тази зверска война! Моля се да няма повече жертви никъде по света! Моля се хората да се завърнат в домовете си живи и здрави! Останалото са свободни интерпретации..."

Трайков е едно от лицата, станали известни от протестите от лятото на 2020 година.