Филиз Хюсменова коментира доклада на ЕК за механизма на сътрудничество и контрол в областта на правосъдието и вътрешните работи. Според нея той е междинен и не дава политически оценки, а отбелязва постигнатия напредък в борбата срещу престъпността през периода след годишния доклад от юли 2009 г.

В този смисъл документът е ясен и безпристрастен. За съжаление, резултати от извършеното в повечето случаи не могат да бъдат оценени, защото още не са налице. Затова аз бих прочела доклада не като бюрократ, а като свидетел на това, което се случва у нас, заяви Филиз Хюсменова.

Според нея последните шест месеца са предприети важни инициативи, които показват желание за реформа, но за да има резултати са необходими добра подготовка и обмислени действия.

Тя допълва, че зад констатацията в доклада, че решаването на някои дела се бави във времето, в действителността стоят често разменяните чрез медиите нападки между изпълнителната и съдебната власт, което противопоставяне не води до нужното взаимодействие.

Мнозина, предполагам, вече имат усещането, че докладът може да бъде използван като аргумент в полза на едностранно налагане на волята на изпълнителната власт, смята Хюсменова.

Тя изтъкна, че са необходими законодателни промени, включително и тези в НПК, трябва да бъдат постигнати в консенсус със съдиите, прокурорите и разследващите, така че да не се нарушават правата на никоя от страните в съдебния процес.