Последователна е позицията на страната ни, която продължава да подкрепя европейската и евроатлантическата интеграция на Република Македония.

„Убедени сме, че бъдещето на всички държави от Западните Балкани е в ЕС. Потвърждаваме готовността и желанието да обсъждаме и да оказваме експертна помощ на Република Македония по конкретни въпроси, свързани с нашия опит, за да се постигне съществен напредък по пътя на страната към членството й в ЕС и НАТО”.

Това е посочил премиерът Бойко Борисов на среща с македонския президент Георги Иванов, който е на посещения у нас за участие в Срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Припомняме, вчера вечерта Иванов се срещна с българския държавен глава Росен Плевнелиев.

По време на разговора премиерът Борисов е изразил загриженост относно ситуацията в съседна Република Македония. Българската поизция на подкрепа е за диалог между всички политически партии и осъществяване на необходимите реформи в интерес на всички граждани и спазване на постигнатите договорености. По думите на Борисов това е единственият изход от ситуацията.

Премиерът Борисов и президентът Иванов са се обявили за бързото приключване на преговорите по двустранния договор за добросъседство и сътрудничество, което ще даде нов тласък в процеса на европейска интеграция на Република Македония. Двамата са обсъдили редица теми, сред които мигрантската криза, Близкия изток, интеграцията на Западните Балкани.