Република България е готова да окаже всяка подкрепа, която институциите в Република Македония поискат, за да се преодолее днешната политическата криза
Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който разговаря днес на „Дондуков“ 2 с президента на Република Македония Георге Иванов. Македонският гост пристигна у нас  за участие в срещата на върха на държавите от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

Българският държавен глава подчерта, че страната ни протяга ръка за подкрепа, но именно политическите партии и лидерите в Република Македония носят историческата отговорност за възстановяване на диалога и за постигането на легитимен изход от кризата.

В условията на крайно противопоставяне в Република Македония  президентската институция е единственият фактор за съхраняване на стабилността в страната, заяви президентът Георге Иванов, който запозна българския си колега с усилията за възстановяване на политическия диалог между отделните партии. Двамата държавни глава бяха единодушни, че бързото провеждане на парламентарни избори в съседната ни страна и избирането на легитимно правителство е единственият изход за намиране на устойчиво решение на политическата криза.   

По време на срещата президентът Плевнелиев благодари на македонския гост за предоставената информация за динамиката на миграционните маршрути в Югоизточна Европа и отбеляза доброто сътрудничество между съответните институции. Президентът Иванов подчерта, че Република Македония полага всички усилия за справяне с миграционния натиск и призова за по-активна подкрепа от ЕС в тази насока.

Двамата се обявиха за бързото приключване на преговорите за подписване на двустранен договор за добросъседство и сътрудничество, което ще даде нов тласък на европейската интеграция на Република Македония.