Националният съвет (НС) на "Да, България" взе решение на свое заседание късно снощи да упълномощи ръководството на партията да води преговори за съвместни действия (предизборна или следизборна коалиция) между ДБ и ПП в рамките на парламентарните и местните избори през 2023 г.

Това става ясно от резолюция от заседанието, оповестена от "Да България".

Решението включва подписване на коалиционно споразумение между ДБ и ПП, което да определи политическите цели на коалицията и да формира механизъм за вземане на решения, който гарантира демократична коалиционна култура.

Предвижда се и създаване на програма за управление на коалицията, която да отразява идеологическите разлики между ДБ и ПП, да гарантира дясно-центристката идентичност на ДБ и нейните приоритети за модернизация на страната, насочени към иновациите и икономика с висока добавена стойност, дигиталната трансформация, стремеж към балансиран бюджет, реформиране на институциите в страната и постигане на върховенство на правото.

ДБ в поколенчески дълг търсят идеологическа физиономия

ДБ в поколенчески дълг търсят идеологическа физиономия

В името на Шенген, Еврозоната и конституционната реформа

Националният съвет на "Да, България" потвърждава мандата за коалицията с ПП за местните избори с цел смяна на управлението на българските общини, особено в София и други ключови градове, за "освобождаване на местното самоуправление от модела на феодализация".

Националният съвет възлага на ръководството на "Да, България" да води разговори с партньорите от ДБ за консолидиране на обединението като модерна дясно-центристка формация и започване на подготовка за общото ни явяване на евроизборите.

Висшият отган на партията оценява със загриженост рисковете от задълбочаващата се политическа криза и налагащия се модел на президентско управление.

ДСБ даде мандат за преговори за общо явяване на изборите с ПП

ДСБ даде мандат за преговори за общо явяване на изборите с ПП

Ще се работи за широко обединение на реформаторските сили за местните избори

"Страната губи посока и се превръща в лесна мишена за хибридни атаки и токсичен популизъм. Убедени сме, че България трябва има управление, което да постигне 5-те национални цели, за които в момента има отворен исторически прозорец: приемането ни в Шенген; влизане в еврозоната; Депутинизация и укрепване на националната сигурност, което включва нулева зависимост на българския енергиен сектор от Русия и ускорена модернизация на българската армия и служби, както и продължаваща военно-техническа помощ за Украйна; реализиране на Плана за възстановяване и устойчивост; провеждане на правосъдна реформа и търсене на конституционно мнозинство за дълбока реформа на модела за управление на прокуратурата", се казва още в резолюзията.

Според Националния съвет на "Да, България", за постигане на тези задачи след изборите трябва да се излъчи истинско демократично реформаторско парламентарно правителство и за целта "Продължаваме промяната" и "Демократична България" трябва да намерят подходящия формат за участие на изборите, който да може в най-голяма степен да гарантира получаването на първия мандат и успешното реализиране на политическата формула, предложена от ПП и ДБ за реализирането на втория и третия мандат за съставяне на кабинет в рамките на 48-ото Народно събрание.