И евродепутатите от групата на ГЕРБ/СДС в ЕП пишат, че служебният кабинет действа като предизборен щаб на президента Румен Радев.

Това твърдят те в писмо до своите колеги Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Асим Адемов, Ева Майдел, Емил Радев и Александър Йорданов, цитирани от БНТ.

От СДС зоват Румен Радев да заяви позиция за думите на Бойко Рашков: "бивши хора"

От СДС зоват Румен Радев да заяви позиция за думите на Бойко Рашков: "бивши хора"

„Бивши хора“ и бивши комунисти няма, категорчни от партията

"Методите, които използват, са същите като тези, използвани от комунистическата полиция, когато репресират политическите си опоненти", пишат евродепутатите от ГЕРБ.

Тезата им е, че използваният от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков на 28 май 2021 г. израз "бивши хора" е бил употребяван от комунистическия режим за обозначаване на противниците му, които са били изпратените в трудови лагери или на смърт.

Припомняме, поводът е от изказване на служебния вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков пред водещия Сашо Диков по телевизия Евроком. "Чувам нагли изказвания от бивши хора, може би ние трябва да осветим някой", каза Рашков по повод въпрос за неговата съветничка Елена Фичерова-Караиванова, уволнена от КПКОНПИ и назначена за началник на кабинета му. Тя е участвала и в създаването на партията на бизнесмена Васил Божков.

Евродепутатите се притеснявали да няма зависимости между бизнесмена Божков и кабинета на президента Румен Радев.

Рашков със сигнал до прокуратурата срещу Борисов

Рашков със сигнал до прокуратурата срещу Борисов

Това ще се случи до една седми, уточни той

В писмото те посочват и заплахата на министър Рашков, че би уволнил журналисти след направено с него интервю по една от телевизиите (БиТиВи - б.р.).

В писмото си те наричат Радев прокремълския президент. "Основната цел на служебното правителство е да организира честни и прозрачни парламентарни избори на 11 юли. За съжаление, вместо това, служебното правителство действа като предизборен екип на президента Радев за президентските избори, които предстоят тази есен. Методите, които използват, за съжаление, са същите като тези, използвани от комунистическата полиция, когато репресират политическите си опоненти", пишат евродепутатите.

Борисов: Това не е служебен кабинет, а предизборен щаб

Борисов: Това не е служебен кабинет, а предизборен щаб

За ЦИК: Една машина не могат да включат, а избори ще правят след месец

Те припомнят, че под израза "бивши хора" понякога са включвани и някои от членовете на семействата на репресираните от комунистите.

"Рашков назначи на 12 май за началник на кабинета си г-жа Елена Фичерова - лице, свързано с Васил Божков - хазартен олигарх, който в момента се крие в Дубай, след като в България бяха повдигнати 19 обвинения срещу него. Г-н Божков има политически амбиции и ще участва в предстоящите парламентарни избори. Това последно назначение на г-жа Фичерова породи учудване и притеснения, че може да има връзки и зависимости между сегашното служебно правителство на президента Румен Радев и бизнесмена-олигарх Божков", пишат евродепутатите.

Рашков започва професионалната си кариера като следовател по време на комунистическия режим в България и е известно, че използва някои от методите, научени по-рано в кариерата му в по-ново време - извършване на изключително дълги разпити (над десетки часове); опит за манипулиране на разкази на свидетели за събития, пише в писмото на евродепутатите от ГЕРБ/СДС до останалите членове на ЕП.

Те припомнят рокадите, направени от Рашков - шефа на ДАНС, освобождаванията от МВР.

Даниел Митов: Служебното правителство се превръща в предизборен щаб на  Румен Радев

Даниел Митов: Служебното правителство се превръща в предизборен щаб на Румен Радев

Рашков се опитва да превземе службите

Това е милиционерска реторика, която е трайно вкоренена в съзнанието на служителите на МВР и ДС преди 1989 г., пишат евродепутатите, без да уточняват, че понякога и техните наследници имат същия манталитет.

Повторното появяване на такава реторика е скандално - не само звучи като заплаха от връщане към един от най-мрачните периоди от историята на България; това е и изключително болезнено напомняне на семействата на всички, които са били жертви на комунистическия режим за извършените от тях несправедливости и престъпления. Служебното правителство на президента Радев използва едни от най-страшните техники на комунистическия режим - разпространява лъжи, дезинформация и заплахи, за да изплаши своите опоненти, пише в писмото на евродепутатите ни.