БСП се събра да дебатира перспективите пред българската левицата. В срещата, организирана в Народното събрание, освен депутати се включиха Емил Георгиев от "Екогласност", редови социалисти като Румен Овчаров, червени младежи, членове на Националния съвет на столетницата. Голяма част от поканените леви организации са отказали да се включат в дискусията в зала Изток на НС, организирана до голяма степен като алтернативна на сбирката на бившите или изключените от партията леви.

Кристиян Вигенин се обяви за изработване на програма за бъдещето на България. По думите му днешната среща е началото на поредица от дискусии. Лявото е в криза, а политиката се доминира от лидерски, популистки формации, изтъкна той. Част от кризата на лявото произтича от разделението, според Вигенин. Тази битка кой е най най-автентично ляв ни изтощава, заяви червеният депутат.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова постави въпроса за ролята на държавата и посочи, че левицата отдавна е предупреждавала за вредата от неолибералния модел. За нас категорично има ляво и има дясно, изтъкна тя. Цялото ни общество олевява, подчерта Нинова. Тези леви хора обаче не можели да намерят своето представителство. Парите и груповите интереси, меркантилното взеха връх, според лидера на БСП. Нинова е притеснена от разпада на държавността. Тя иска партията да стигне до сърцата и умовете на хората.

Припомняме, че ден преди сбирката, която се проведе в НДК, на брифинг на "Позитано" 20 лидерът на БСП Нинова покани всички напуснали партията и сформирали собствена политическа партия да се завърнат. Засега няма информация някой от тях да е изявил такова желание, а днес в Народното събрание не присъстваше и нито един от отцепниците в ляво. 

Бивши партийци търсят нови пътища за ляв фронт без връщане назад

Бивши партийци търсят нови пътища за ляв фронт без връщане назад

Те се обявяват за широк ляв фронт, "защото социализмът има почва у нас"